logo

Iniţiativă pentru o guvernare responsabilă


https://www.ipn.md/ro/initiativa-pentru-o-guvernare-responsabila-7967_1017282.html

Mai mulţi lideri de opinie se arată îngrijoraţi de situaţia politică din ţară şi lansează o iniţiativă civică cu genericul: „Pentru o Guvernare Responsabilă”, prin care solicită accelerarea procesului de formare a noii guvernări, dar şi îmbunătăţirea calităţii actului de guvernare.
 
Unul dintre semnatari, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că scopul iniţiativei este de a reacţiona public la evenimentele de importanţă majoră pentru Republica Moldova. Potrivit lui Barbărăşie, modul în care s-a desfăşurat campania electorală pentru scrutinul din 30 noiembrie, precum şi rezultatul alegerilor, au demonstrat că societatea moldovenească în ansamblu se află într-o stare de derută, pe când funcţionarea instituţiilor statului de drept în unele situaţii a provocat suspiciuni întemeiate. „Noi considerăm că situaţia actuală dictează  necesitatea iniţierii şi menţinerii unui dialog tranşant, cu implicarea partidelor parlamentare, în scopul neadmiterii greşelilor comise în trecut şi depăşirii înstrăinării existente între clasa politică şi alegători”, a notat Arcadie Barbăroşie.

Un alt semnatar, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, a declarat prin semnarea acestei iniţiative, semnatarii îşi doresc ca noua guvernare, care va fi stabilită în urma negocierilor, să fie una responsabilă şi această dorinţă reiese din experienţa pe care a trăit-o Republica Moldova în ultimii 5 ani, când aşteptările au fost foarte mari, iar în final dezamăgirea alegătorilor a fost una care putea avea efecte legate de absenteism, de atitudine cetăţenească care pedepseşte clasa politică. „Noi dorim ca aceste lucruri să nu se mai întâmple în societatea noastră. Noi la acest moment nu ştim ce se întâmplă în procesul de negocieri şi acest lucru ne îngrijorează. Cred că îngrijorarea noastră este întemeiată şi aceasta pentru că noi avem experienţa negocierilor din 2010”, declarat Igor Boţan.

Analistul politic Oazu Nantoi, care la fel semnează iniţiativa, a declarat că în campania electorală politicienii apelează la cetăţeni, iar după ce ajung la guvernare întorc spatele electoratului. Şi directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, a declarat că partidele politice angajate în negocieri pe marginea constituirii alianţei de guvernare urmează să accepte întâlniri şi discuţii cu reprezentanţii iniţiativei în vederea clarificării modalităţii de constituire a coaliţiei.

Semnatarii iniţiativei sunt Arcadie Barbăroşie, Igor Boţan, Oazu Nantoi, Vasile Botnaru, Alexandru Canţîr, Viorel Cibotaru, Anatol Golea. Iniţiativa se constituie ca o platformă civică informală, deschisă, iar doritorii se pot alătura accesând site-ul www.ipp.md.