logo

Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea ÎMM-urilor în Moldova. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/initiativa-eu4business-contributii-la-dezvoltarea-imm-urilor-in-moldova-8004_1106992.html

EU4Business este o inițiativă-umbrelă care cuprinde toate activitățile Uniunii Europene de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii în țările membre ale Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova. În 2022, prin intermediul acestei inițiative, UE a finanțat în Moldova 30 de proiecte diverse cu o valoare totală de peste 132 de milioane de euro, de care au beneficiat 6 328 de ÎMM-uri. Împreună, proiectele au creat aproximativ 22 de mii de locuri noi de muncă și au condus la o creștere notabilă de 30% a cifrei de afaceri totale a întreprinderilor mici și mijlocii. În 2023 numărul de proiecte finanțate de UE în Moldova a crescut până la 37 cu o valoare totală de 156,6 milioane de euro. Despre contribuția UE la dezvoltarea ÎMM-urilor în Republica Moldova, precum și despre beneficiile înregistrate de antreprenoriat – au discutat participanții la dezbaterea publică „Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Mihai Bîlba, a declarat că CCI Moldova a fost parte la un proiect inițiat de către Asociația Camerelor Europene de Comerț și Industrie (EUROCHAMBRES) în cadrul inițiativei EU4Business. CCI a fost printre organizațiile de suport business din țările PaE. „Au fost selectate cinci sectoare cheie care erau eligibile pentru toate țările Parteneriatului Estic și aici vorbim despre biofood, vinificație, industrii creative, textil. Companiile din țara noastră au avut posibilitatea să interacționeze cu companiile din Uniunea Europeană. În primă etapă au fost organizate concursuri în rândul asociațiilor de business și s-au selectat 59 de domenii, fiind implementate 59 de proiecte între o țară din Parteneriatul Estic și o țară din UE”, explică Mihai Bîlba.

Potrivit lui, în cadrul proiectului au fost organizate mai multe acțiuni, printre care vizite de studiu în Uniunea Europeană, participare la diverse expoziții tematice și cel mai important – întrevederile bilaterale a agenților economice, la care s-a discutat despre posibilele importuri și exporturi de anumite produse. „Nemijlocit, din partea Uniunii Europene am avut beneficiari finali circa 180 de asociații de suport business, din Parteneriatul Estic fiind 148 dintre ele. La aceste acțiuni au participat de asemenea și 438 de întreprinderi mici și mijlocii din UE și circa 500 de întreprinderi din statele PaE. Companiile din Republica Moldova și celelalte state PaE au avut posibilitate să participe la acele întrevederi bilaterale, s-au organizat circa 30 de acțiuni de acest gen. Au fost și peste 30 de vizite de studiu în UE, iar asociațiile de suport business din statele Parteneriatului Estic și din UE au semnat 56 acorduri de cooperare ”, a mai spus Mihai Bîlba.

Antreprenoarea Dorina Baciu, deținătoare a unui atelier de brânzeturi din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, a declarat că, după mulți ani trăiți în Italia, în anul 2015 a revenit cu familia în Republica Moldova. După doi ani, au fondat afacerea și au deschis un atelier de producere a cașcavalurilor artizanale din lapte de oi și capre. La început toată afacerea a fost construită din finanțele pe care le aveau adunate în străinătate, însă nu a fost ușor. „Au fost numeroase provocări – urcușuri și coborâșuri. Dar așa este într-o afacere mică – succesul vine doar prin munca neobosită zi de zi. O afacere mică necesită și timp, și răbdare, și dedicare. Este un proces continu de răbdare, învățare și adaptare”, susține Dorina Baciu.

Ea spune că în ultimul an au beneficiat de mai multe proiecte sprijinite de partenerii externi, fapt care i-a ajutat să se dezvolte și să-și modernizeze afacerea. „Cred că cu toate aceste proiecte europene și eu, din experiența mea pe care am trăit-o în Europa, cred că noi avem un potențial foarte mare și noi putem să dezvoltăm țara noastră Moldova să fie mai prosperă. Noi putem face diferența. Am preluat tehnologia de producere a cașcavalurilor de acolo. În ultimii ani, soțul muncea în domeniul dat, a vizitat multe firme – anume în ceea ce ține de producerea cașcavalurilor artizanale, nu cele de fabrică. Am vrut să aducem acasă un concept nou, pentru că la noi era doar brânza de oi și de capre. Am vrut să aducem altceva, iar dorul de casă și de a face ceva acasă ne-a determinat”, a mai spus antreprenoarea.

O altă antreprenoare, Maria Bacioi, proprietara unei florării din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, a menționat că ideea de a iniția această afacere a venit după revenirea de la studii de la București. Fiind studentă, a avut job part time în florărie și s-a îndrăgostit de această meserie. Deși doi ani a activat într-un alt domeniu, într-un final a decis să deschidă în satul ei florăria, dat fiind faptul că nici în localitățile vecine nu exista vreo una.

„Și nu o simplă florărie, dar flori și cafea. M-am gândit eu că se potrivesc foarte frumos. Știam că nu avem în sat o terasă la care ar putea ieși tinerii sau familiile cu copiii. Astfel, m-am gândit să fie o florărie cu o mică terasă. Avem și multă iarbă, arbuști. Vrem să facem să fie cât mai frumos. Acum ne bucurăm, dar la început cineva spunea că este un mare risc, pentru că este o zonă mai deosebită. Așa am simțit și am mers cu sufletul deschis. Acum merge bine, pentru că avem oameni frumoși. Este un sat viu și nu doar Doroțcaia, dar toată zona, satele vecine”, povestește tânăra antreprenoare.

Dezbaterea publică „Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova” este ediția a opta, realizată în cadrul Proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut de către Fundația Soros Moldova.