logo

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a câştigat patru litigii cu partidele politice


https://www.ipn.md/ro/initiativa-civica-pentru-un-parlament-curat-a-castigat-patru-litigii-7967_1009418.html

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), care adună mai multe organizaţii ale societăţii civile, anunţă că a obţinut câştig de cauză în patru procese de judecată intentate către politicieni în campania electorală din noiembrie 2010. Litigiile au durat trei ani. ICPC a elaborat în preajma scrutinului o broşură – „Cunoaşte-ţi candidatul”, care urma să fie distribuită în localităţile Moldovei şi care conţinea informaţii despre încălcările pe care le-au comis candidaţii în Parlament. O instanţă de judecată, ca urmare a sesizărilor politicienilor, a pus însă sechestru pe toate cele aproximativ 200 de mii de broşuri, care nu au mai putut fi distribuite.

Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că organizaţiile ICPC au fost acţionate în instanţă de către PCRM, care a intrat pe „Lista neagră” cu 22 de candidaţi, de către PDM – cu doi candidaţi, dar şi de fostul ministru al tehnologiilor informaţionale, Alexandru Oleinic, candidat pe listele AMN, şi Ştefan Urâtu, candidat pe listele PL. Petru Macovei spune că la acel moment, în 2010, exista un precedent judiciar, ICPC obţinuse câştig de cauză într-un proces pornit de către Ion Prisăcaru, candidat pe listele PSD în alegerile din 29 iulie 2009.

Directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, a spus că ultimul proces cu partidele a fost finalizat în noiembrie anul curent, cu decizia CSJ. Galina Bostan spune că a fost la peste 100 de şedinţe de judecată. „Partidele şi-au atins scopul, au blocat circulaţia informaţiilor”, a menţionat reprezentanta societăţii civile. În opinia sa, ar fi fost corect dacă instanţele de judecată ar fi pus punctul pe i chiar în campania electorală şi nu după 3 ani.

Preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a spune că politicienii nu au vrut să fie făcute publice informaţiile care le-ar fi putut afecta imaginea, de aceea au mers pe calea blocării difuzării broşurilor. „Dar este o victorie pentru societatea civilă, pentru mass-media, ca să putem vorbi la următoarele alegeri despre gafele politicienilor”, a spus Cornelia Cozonac. Reprezentanţii societăţii civile au spus că la alegerile parlamentare ordinare din 2014 vor monitoriza activităţile candidaţilor, doar că informaţiile, probabil, vor fi făcute publice în altă formă.

Referitor la despăgubiri, reprezentanţii societăţii civile au spus că nu vor fi ceruţi bani, pentru a nu diminua posibilităţile financiare ale partidelor, deşi anterior unul din reclamanţi, Alexandru Oleinic, a cerut le la ICPC despăgubiri de 1 milion de lei.

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) a fost constituită în 2009 de un grup de organizaţii neguvernamentale pentru a monitoriza integritatea candidaţilor din listele electorale ale partidelor la alegerile parlamentare.