Infrastructura de gestionare a deşeurilor va fi organizată pe principiul regionalizării
https://www.ipn.md/ro/infrastructura-de-gestionare-a-deseurilor-va-fi-organizata-pe-principiul-regiona-7967_1002540.html
Infrastructura de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova va fi organizată pe principiul regionalizării. Numărul gunoiştilor autorizate se va reduce simţitor, până la maximum 3 gunoişti într-un singur raion, a declarat, la o conferinţă de presă, ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit ministrului, politica de până acum în domeniul deşeurilor presupunea câte o gunoişte autorizată pentru fiecare localitate. Din anul 2001 şi până în 2009, din Fondul Ecologic Naţional pentru amenajarea gunoiştilor au fost alocaţi peste 50 de milioane de lei.
Potrivit lui Gheorghe Şalaru, pe viitor o gunoişte va fi pentru aproximativ 250 de mii de locuitori. Nu vor mai fi gunoiştile pe care le cunoaştem astăzi, vor fi centre de colectare a deşeurilor cu tehnologii moderne, care vor face posibilă reciclarea, prelucrarea şi doar după aceasta depozitarea deşeurilor care nu pot fi distruse.
Ministrul mediului a mai menţionat că anul 2012 a pus bazele unui proiect de anvergură, de peste 11 milioane de euro, pentru a construcţia unui apeduct în raionul Nisporeni în anul 2013. Totodată urmează să fie elaborate proiectele a încă 5 apeducte: Chişinău – Străşeni– Călăraşi, Nistru – Rezina – Orhei, Prut – Cahul, Prut – Iargara – Cimişlia, Prut – Ungheni. De serviciile de alimentare cu apă potabilă de la aceste apeducte vor beneficia peste 800 de mii de locuitori.
Printre realizările anului 2012 se numără şi darea în exploatare a sistemului de monitoring hidrologic automat pe râul Prut a 11 staţii hidrologice instalate şi puse în funcţiune. Au fost elaborate proiectele pentru 4 staţii meteorologice la Ceadîr-Lunga, Leova, Costeşti şi Soroca şi a fost iniţiată construcţia a două din ele, la Ceadîr-Lunga şi Leova. De asemenea, au fost efectuate lucrări de construcţie a turnului pentru radarul meteorologic care va fi instalat în anul 2013 pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău. Acesta va oferi posibilitatea prognozării unor situaţii climaterice excepţionale.
La capitolul extinderea colaborării internaţionale şi atragerea investiţiilor, Gheorghe Şalaru a menţionat că au fost semnate noi acorduri şi memorandumuri de colaborare în domeniul protecţiei mediului între statele şi instituţiile de resort din România, Israel, Turcia. Acordul semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, care este un proiect de pionierat în spaţiul ex-sovietic de utilizare durabilă a râurilor comune.