logo

Infrastructură accesibilă și telemedicină. Proiecte pentru Chișinău


https://www.ipn.md/ro/infrastructura-accesibila-si-telemedicina-proiecte-pentru-chisinau-7978_1107889.html

Infrastructură accesibilă în instituțiile medicale, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, implementarea de instrumente care facilitează accesul pacienților la medicina primară și specializată, precum și extinderea spectrului de servicii oferite reprezintă obiectivele stabilite de autoritățile locale din Chișinău în domeniul asistenței medicale primare. Aceste măsuri sunt puse în aplicare treptat. Reporterul IPN a discutat despre ultimele tendințe în medicina primară și despre noul serviciu de telemedicină cu Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău.



Serviciile oferite de AMT

În municipiul Chișinău activează cinci Asociații Medicale Teritoriale, având în subordine 14 policlinici și Centrul de Sănătate Muncești. Numărul serviciilor acordate crește an de an. Pe lângă medicina de familie și consultațiile specialiștilor de profil îngust, sunt oferite servicii de laborator, servicii de imagistică, servicii de reabilitare medicală și alte tipuri de consultații. „În mai multe AMT-uri am evaluat activitatea și am văzut că este loc pentru a crește spectrul de servicii de recuperare medicală, în alte părți am observat că există o tendință tot mai mare de a consulta ginecologul, de a supraveghea sarcina, ceea ce înseamnă că trebuie să oferim servii de înaltă calitate de imagistică, în special în supravegherea sarcinii”, a comunicat Vladimir Bolocan.


Descentralizarea serviciului oncologic este una dintre priorități. Vladimir Bolocan a menționat că instituirea serviciului oncologic municipal este un lucru absolut necesar, întrucât pacienții pierd foarte mult timp pe drum pentru a beneficia de anumite investigații la Institutul Oncologic și pe care le pot face ușor în policlinica de sectorˮ. Cel târziu în februarie-martie 2025, serviciul oncologic municipal ar trebui să fie disponibil. În fiecare Centrul Consultativ Diagnostic urmează să fie câte un medic oncolog care, în limitele competențelor, va gestiona cazul.

La etapă de discuții este crearea unui serviciu unic de asistență comunitară, pentru persoanele care au nevoie de ajutor la domiciliu. „Noi trebuie să creăm un instrument separat, care să vină nu doar în ajutorul medicului, dar și al pacientului”, a spus Vladimir Bolocan.




Digitalizarea sistemului de sănătate

În curând, va fi lansat proiectul „Telemedicinaˮ, un serviciu inovator pentru Republica Moldova. Înregistrarea pe platformă se va face prin adresa electronică, fie prin contul de Facebook al utilizatorului. Pacientul va interacționa mai întâi cu medicul de familie, care, în funcție de caz, poate direcționa pacientul la medicul specialist. La final, pacientul va primi un raport medical validat, semnat de medic, pe care îl va putea prezenta altor specialiști în format fizic. Raportul va fi trimis atât pe e-mail, cât și în cabinetul pacientului. Consultațiile vor putea fi efectuate în scris, dar și prin videoconferință. Platforma va putea fi accesată de oriunde, inclusiv de către pacienții care se află peste hotare. Medicul îi va consulta și îi va îndruma unde să se adreseze pentru a obține diagnoza finală.

Vladimir Bolocan a opiniat că în prezent există multe lucruri fragmentate în domeniul medicinii digitale, cum este Sistemul informațional automatizat „Asistența Medicală Primară” (SIA AMP), Sistemul informațional automatizat „Asistența Medicală Spitalicească” (SIA AMS), sisteme de laborator pe care fiecare instituție le-a dezvoltat individual. Este necesară crearea unui centru de procesare a datelor cu caracter medical, ca epidemiologii, specialiștii pe domenii înguste să aibă acces la aceste date, să poată lucra cu ele.

Profilaxia maladiilor netransmisibile

Hipertensiunea arterială și diabetul zaharat sunt două afecțiuni netransmisibile care au un impact foarte mare, inclusiv bugetar, asupra sistemului de sănătate în municipiului Chișinău, și nu numai. Maladiile cardiovasculare și diabetul întinerește, împreună cu obezitatea, care reprezintă o problemă gravă inclusiv în rândul copiilor. Vladimir Bolocan a menționat că patologiile întineresc și există factori care agravează unele boli. În această situație, rolul medicului de familie în domeniul profilaxiei maladiilor este decisiv.

Vladimir Bolocan a subliniat că, atunci când va exista un lanț logic de măsuri de promovare a modului sănătos de viață pentru toate vârstele, impactul va fi mai mare. Sunt necesare programe pentru tineri, prin intermediul centrelor de tineret. E nevoie să fie organizate  evenimente multidisciplinare pentru adulți, pentru persoane cu anumite afecțiuni, cum ar fi pacienții diabetici sau astmatici, să fie organizate cluburi de interes. Este important și programul de îmbătrânire activă.



Îmbunătățirea condițiilor în instituții medicale

Autoritățile planifică să creeze noi căi de acces și locuri de parcare în preajma policlinicilor. Să asigure curățare arborilor uscați de pe teritoriul adiacent. Repetat vor fi inspectate rețele și subsolurile, ca să fie evite scurgerile de apă și, în acest fel, cheltuielile nejustificate. Urmează să fie anunțați și câștigătorii proiectelor de reabilitare a Centrelor Medicilor de Familie nr. 5 și nr. 8. Va fi reparată canalizarea de la AMT Râșcani și subsolurile CMF nr. 12.  De asemenea, va fi semnat contractul pentru achiziționarea unui dispozitiv de radiografie pentru AMT Centru. Au fost schimbate ascensoarele la Centrele Medicilor de Familie nr. 5 și nr. 2, iar astfel de lucrări vor continua.

Milena Macarciuc, IPN