logo

Informaţiile publice cu mesaj negativ afectează sănătatea psihică a copiilor


https://www.ipn.md/ro/informatiile-publice-cu-mesaj-negativ-afecteaza-sanatatea-psihica-a-copiilor-7967_1005465.html

Informaţiile publice cu mesaj negativ au efecte dăunătoare asupra sănătăţii psihice a copiilor. Radiodifuzorii trebuie să fie conştienţi de faptul că informaţiile negative dăunează nu doar sănătăţii altor copii, dar şi celor proprii, atenţionează preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), Daniela Sâmboteanu.

Solicitată de IPN, ea a menţionat că mesajele violente sau cele pornografice nu sunt altceva decât un act de abuz asupra copilului. Vizionarea unor programe cu astfel de conţinut are impact negativ asupra echilibrului emoţional al copilului, întrucât prezintă modele de comportament pe care copilul încearcă să le imită. Efectul negativ este cauzat de faptul că la o vârstă fragedă copiii nu sunt în plină măsură să înţeleagă consecinţele acestor mesaje.

„Experienţa altor ţări arată că există documente care prevăd toate aspectele de protecţie a dreptului copilului, la noi totul este separat. Avem legi care se referă strict la un anumit segment sau situaţie. Foarte important este ca legea să fie explicată”, a mai spus Daniela Sâmboteanu. În aceeaşi ordine de idei, preşedintele CNPAC a spus că este dificil de estimat numărul copiilor care au devenit victime ale mesajelor publice negative. Însă deseori copiii victime, atunci sunt intervievaţi de jurnalişti, retrăiesc momentele dificile şi astfel au de suferit.

La 3 martie curent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la protecţia copiilor de impactul negativ al informaţiilor publice. Legea are drept scop stabilirea criteriilor de determinare a informaţiei publice cu impact negativ asupra copiilor, modul de răspândire a acesteia, dar şi drepturile şi obligaţiile subiecţilor care o difuzează.