logo

Informaţii desecretizate despre companiile offshore ale unor businessmeni transnistreni


https://www.ipn.md/ro/informatii-desecretizate-despre-companiile-offshore-ale-unor-businessmeni-transn-7966_1005902.html

Organizaţia neguvernamentală „PARTICIP” din Republica Moldova, cu susţinerea Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (International Consortium for Investigative Journalism, ICIJ) a dat publicităţii informaţii desecretizate despre oameni de afaceri transnistreni care sunt fondatori de companii offshore pe Insulele Virgine Britanice, transmite IPN cu referire la un articol publicat în ediţia de vineri, 14 iunie, a ziarului „Panorama”.

Potrivit datelor Centrului pentru Transparenţă şi Participare Civică „PARTICIP”, obţinute datorită programului transnaţional OffshoreLeaks, fondatorii holdingului transnistrean „Sheriff”, Victor Guşan şi Ilia Kazmalî, prima dată au devenit acţionarii unor companii offshore de pe insulele din Marea Caraibelor în 2004.

„Până acum foarte puţin se cunoaştea despre afacerile lui Guşan şi Kazmalî. Existau presupuneri că foştii miliţieni au interese şi în alte părţi ale lumii, dar nu existau probe. Documentele OffshoreLeaks arată că în 2004 Guşan şi Kazmalî au creat pe Insulele Virgine 4 companii offshore. Până atunci niciunul din ei nu deţinea companii în paradisul impozitelor Mării Caraibelor”, constată autorii articolului.

În 2004 prima companie offshore a oamenilor de afaceri transnistreni în zona Insulelor Virgine a devenit „Vanora Financial Ltd”. Peste câteva zile de la „debutul” din Marea Caraibelor, la 20 aprilie 2004 Guşan şi Kazmalî devin co-fondatori ai „Civilpark Limited”. Iar peste încă 3 zile businessmenii de la „Sheriff” au fondat încă 2 companii în această zonă – „Finacial Ltd” şi „Orion Intervest Ltd”.

În următorii ani unele din aceste companii offshore figurau printre furnizorii de produse pentru reţelele de magazine din regiunea transnistreană. E de remarcat că aceste companii au fost înregistrate prin intermediul „Commonwealth Trust Limited”, pe care experţii comisiei de servicii financiare din Insulele Virgine de mai multe ori au acuzat-o că încalcă legislaţia cu privire la combaterea spălărilor de bani.

„În ultimii ani organele mass-media de importanţă mondială atrag atenţia asupra celor care scot din economia naţională miliarde în zonele offshore. Conducătorii mai multor state recunosc faptul că scoaterea capitalului din economia naţională în viitorul apropiat poate crea probleme bari legate de capacitatea guvernării de a asigura siguranţă socială. Este evident că datorită bazelor de date internaţionale de tipul OffshoreLeaks jurnaliştii au obţinut noi posibilităţi pentru acumularea şi analiza informaţiei de interes public. Potrivit datelor colegilor de la „PARTICIP”, în offshore-urile din Insulele Virgine „se ascund” chiar şi politicieni moldoveni”, a comunicat reporterului IPN redactorul-şef al ziarului „Panorama”, Vladimir Thoric.

Potrivit lui, publicarea informaţiei despre moldovenii cu proprietăţi offshore poate da răspunsuri la multe întrebări legate de atacurile raider din ultimii ani.