logo

Informaţia despre calea parcursă de la struguri la vin va fi accesibilă în format digital


https://www.ipn.md/ro/informatia-despre-calea-parcursa-de-la-struguri-la-vin-va-fi-accesibila-in-forma-7966_1024283.html

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), cu susţinerea Proiectului de Competitivitate al USAID şi a Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare Internaţională, au semnat luni, 14 decembrie, Memorandumul privind implementarea softului „Registrului Naţional Vitivinicol”, transmite IPN.

„Ne bazăm pe experienţa europeană la implementarea acestui proiect, în special a Cehiei, unde un asemenea soft este funcţional de 10 ani”, a declarat Dumitru Munteanu, direct or ONVV. Proiectul va  asigura trasabilitatea întregului  proces tehnologic, de la struguri până la comercializare vinului în sticle. Accesând acest soft, persoanele interesate  vor afla toată informaţia despre produsul vitivinicol, inclusiv ce soiuri de struguri au  fost utilizaţi, din ce zonă. În registru se vor înregistra gratuit toţi producătorii de vinuri, cât şi de struguri, dacă plantaţiile lor depăşesc 0,15 hectare. În caz contrar, aceşti producători  nu vor avea dreptul să livreze struguri pentru vinuri.

Sergiu Botezatu, manager de proiecte USAID, a menţionat că finanţarea implementării softului „Registrul Naţional Vitivinicol”, împreună cu Agenţia Cehă pentru Dezvoltare Internaţională, constituie o continuare firească a  sprijinului acordat acestui sector important al economiei moldoveneşti în ultimii 10 ani.

Mijloacele alocate de Agenţia Cehă pentru Dezvoltare Internaţională vor fi utilizate pentru elaborarea  platformei IT a Registrului, iar USAID va finanţa componenta de colectare, verificare şi introducere a informaţiilor în registru. Colectarea propriu-zisă a datelor în teritoriu se va fi efectuată de AXA.

Proiectul va fi implementat de compania cehă Tender System, care are o experienţă mare în elaborarea softurilor pentru instituţiile publice. Bugetul depăşeşte 1 milion de euro, iar termenul de implementare se va încheia către începutul anului 2017.

Proiectul va ajuta  producătorii de vinuri şi struguri la completarea cererii de înregistrare şi înregistrarea primară a plantaţiei viticole şi a unităţii de producere în Registrul Vitivinicol. Înregistrarea se va  efectua în baza cererii agentului economic sau a persoanei fizice şi a declaraţiei pe proprie răspundere privind corespunderea cu cerinţele obligatorii de înregistrare.