logo

Inflația a început să crească de la începutul anului 2021, BNM


https://www.ipn.md/ro/inflatia-a-inceput-sa-creasca-de-la-inceputul-anului-7966_1083589.html

De la începutul anului 2021, inflația a început să crească în Republica Moldova, preponderent datorită unor șocuri de ofertă, în special de la prețurile de import, cum ar fi combustibil, produse alimentare și altele. Începând cu lunile aprilie și mai, creșterea indicelui prețurilor de consum este susținută și de presiuni din partea cererii agregate interne, a declarat astăzi Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, la prezentarea Raportului asupra inflației nr.3 din 2021, transmite IPN.

Octavian Armașu a precizat că rata anuală a inflației s-a majorat de la 1,49% în martie 2021 până la 3,16% în iunie 2021. Cu excepția prețurilor reglementate, toate componentele indicelui prețurilor de consum (IPC) sunt în creștere. Produsele alimentare au contribuit substanțial la IPC, datorită secetei din anul 2020, care a avut un caracter putenic inflaționist asupra prețurilor la produsele alimentare, dar și ulterior creșterea prețurilor internaționale la aceste produse. O pondere mare în IPC o are și inflația de bază, care a crescut în ultimele luni, iar acestă creștere se explică preponderent prin condiții monetare stimulative, pe care le-a implementat Banca Națională, a detaliat responsabilul de la Banca Națională a Moldovei.

Dacă e să fie comparate prețurile la produsele alimentare din Republica Moldova cu cele internaționale, se observă o corelare puternică între ele două, ceea ce înseamnă că piața Republicii Moldova, fiind mai mult alimentată cu produse de import, în urma secetei din 2020, a fost puternic influențată de prețurile din afară, a menționat Octavian Armașu.

Potrivit guvernatorului, și prețurile la combustibil au influențat indicele prețurilor de consum. Se observă o corelare foarte puternică între prețurile la bursă și prețurile pe piața internă.

Prețurile reglementate, spre doesebire de alte componente, au rămas pe un palier negativ, dar trezește îngrijorare faptul că aceste prețuri acumulează potențial pentru creștere pe viitor, ceea ce înseamnă că, dacă pe viitor va crește inflația, probabil ea va fi alimentată inclusiv și de ajustarea prețurilor reglementate. E vorba de ajustarea tarifelor la gaz, energie electrică și la alte servicii, a punctat responsabilul de la BNM.

Octavian Armașu a subliniat că atât cererea internă, cât și oferta sunt în proces de recuperare. În trimestrul I al anului curent cererea agregată a fost la nivelul de 2,8 la sută, la fel ca și oferta, de fapt, asta este Produsul Intern Brut. Creșterea surselor de finanțare a cererii interne este de circa 9,5 la sută și se datorează creșterii fondurilor de salarizare și creșterii creditării de consum, a remarcat guvernatorul BNM.

În opinia lui Octavian Armașu, ritmul anual al inflației de bază va avea o tendință ascendentă până în prima jumătate a anului viitor, ulterior diminuându-se. Totodată, ritmul anual al prețurilor reglementate va spori accentuat spre niveluri înalte până la mijlocul anului viitor, iar apoi va coborî rapid.