Infecţiile căilor respiratorii deschid topul celor mai răspândite infecţii în Moldova
https://www.ipn.md/ro/infectiile-cailor-respiratorii-deschid-topul-celor-mai-raspandite-infectii-in-7967_1001916.html
Infecţiile acute ale căilor respiratorii, inclusiv pneumoniile, tuberculoza, infecţiile intestinale acute, predominant la copii, şi ulterior hepatitele B şi C se menţin în topul celor mai răspândite maladii infecţioase înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova. Din infecţiile căilor respiratorii o creştere semnificativă înregistrează pneumoniile şi bronhopneumoniile acute, transmite Info-Prim Neo.
Vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, doctorul conferenţiar Valeriu Pantea, a declarat că, în comparaţie cu anul trecut, cazurile de îmbolnăvire cu pneumonii şi bronhopneumonii acute au crescut de la 24,2 mii până la 35,7 mii, ceea ce reprezintă o creştere de circa 1,5 ori. Şi în cazul tuberculozei se atestă o uşoară creştere. Până la acest moment au fost depistate 2666 de cazuri, comparativ cu 2623 anul trecut.
Infecţiile rotavirale, care afectează cel mai mult copiii până la cinci ani, au înregistrat o creştere de 1,4 ori, constituind 729 de cazuri anul acesta, comparativ cu 498 – anul precedent. Boala se manifestă prin febră, vomă, dureri în burtă şi diaree apoasă. În cazul Hepatitei B au fost înregistrate 499 de cazuri noi, în timp ce anul trecut în aceeaşi perioadă de timp au fost înregistrate 456 de cazuri. Cu Hepatita C au fost diagnosticaţi 55 de pacienţi, comparativ cu 44 anul trecut.
Întrebat, de ce se atestă o creştere de îmbolnăviri la unele infecţii care sunt tratate gratuit, specialistul a menţionat că în cazul infecţiilor respiratorii sau a pneumoniilor populaţia neglijează recomandările medicilor. Dacă îmbrăcămintea nu se potriveşte pentru temperatura din interior sau de afară, persoana devine mai receptivă la diferite viroze, iar ulterior apare şi riscul unor complicaţii. Cât priveşte tuberculoza, Valeriu Pantea a menţionat că aceasta este o maladie socială. Unele persoane din grupurile de risc manifestă iresponsabilitate faţă de propria sănătate. Chiar dacă trebuie să urmeze un regim şi un tratament strict, de multe ori încalcă sau refuză acest lucru.
Valeriu Pantea a menţionat totuşi că la unele infecţii, odată cu aplicarea Programului Naţional de Imunizări, ţara a avansat mult în prevenirea bolilor, cum ar fi rujeola, difteria etc. Situaţia nu este aceeaşi în stânga Nistrului, unde în anul curent au fost depistate 11 cazuri de rujeolă, în timp ce pe partea dreaptă nu a fost niciunul. Este important totuşi, spune medicul, că instituţiile de profil din stânga Nistrului oferă date despre starea epidemiologică din teritoriu, mai ales luând în consideraţie că infecţiile nu au frontiere.
Din cele 105 maladii din Nomenclatorul bolilor infecţioase, incluse pentru monitorizare şi supraveghere epidemiologică în Republica Moldova, se atestă o creştere a numărului de infecţie în 17 tipuri de maladii, la 44 entităţi de maladii se menţine o stabilitate (zero cazuri), iar alte 44 sunt înregistrează o descreştere constantă a numărului de cazuri. Acest rezultat este în mare măsură datorat efortului şi activităţilor de prevenire şi profilaxie întreprinse de Serviciul de supraveghere de stat a sănătăţii publice din ţară, a conchis vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică.