logo

Indiferent dacă există sau nu geopolitică, principiul de votare în Chișinău e același, opinie


https://www.ipn.md/ro/indiferent-daca-exista-sau-nu-geopolitica-principiul-de-votare-8006_1069008.html

Indiferent dacă se apelează sau nu la geopolitică, principiul de votare este același în municipiul Chișinău. De această părere este comentatorul politic Boris Șapovalov. Acesta s-a referit la faptul că rezultatele preliminare ale scrutinului local din capitală au scos, din nou, pe primele două poziții un candidat de stânga și unul de dreapta – candidatul socialist Ion Ceban și candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, transmite IPN.

În opinia lui Boris Șapovalov, chișinăuienii își doresc, în continuare, un primar gospodar, care să se ocupe de lucrurile practice, dar nu să facă declarații. „Noi în prezent vedem același principiu de votare, indiferent dacă există sau nu geopolitică”, a declarat comentatorul în cadrul unei ediții speciale la NTV Moldova. Potrivit lui, acest rezultat pe care l-au obținut candidații PSRM și blocului ACUM era de așteptat, mai puțin cel al fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care a obținut peste 10% din voturile alegătorilor.

Fostul viceprim-ministru Alexandru Muravschi spune că de la bun începutul campaniei electorale era clar că primarul capitalei nu se va alege din primul tur. Potrivit lui, era clar și faptul că în turul doi vor concura candidatul PSRM și blocului ACUM. Totodată, Muravschi este de părere că actualmente într-o situație mai dificilă se află Ion Ceban care nu are unde să-și mai extindă electoratul. Singura lui soluție este să mobilizeze electoratul care nu a ieșit ieri la urne. Pe când Andrei Năstase mai are posibilitatea de a obține voturile care în primul tur de scrutin au mers către alți candidați de dreapta.

Jurnalistul Valerii Demidețkii este de părere nu-i consideră pe Ion Ceban și Andrei Năstase concurenți în adevăratul sens al cuvântului pentru că aceștia au electorat absolut distinct: de stânga și de dreapta. În opinia lui, mai multă neînțelegere ar putea să apară în interiorul blocului ACUM atunci când va fi vorba despre alte scrutine.

După procesarea a 303 procese verbale din cele 307 din municipiul Chișinău, rezultatele preliminare arată că candidatul PSRM, Ion Ceban, a obținut 40,50% din voturi, iar candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase – 30,93% din voturi.