Indicii sărăciei în R. Moldova sunt calculaţi după o nouă metodologie
https://www.ipn.md/ro/indicii-saraciei-in-r-moldova-sunt-calculati-dupa-o-noua-metodologie-7966_966528.html
Ministerul Economiei şi Comerţului va prezenta la sfârşitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie în şedinţă de Guvern indicii sărăciei în R. Moldova pentru anul 2006, calculaţi după o nouă metodologie, care se anunţă una mai perfectă şi mai obiectivă.
Şefa Direcţiei generale Politici macroeconomice şi programe de dezvoltare, Natalia Catrinescu, a declarat, în cadrul unui seminar privind procesul de elaborare a Planului Naţional de Dezvoltare, că noua anchetă propusă cetăţenilor R. Moldova, chestionaţi pe un eşantion de persoane din toate raioanele, vizează, ca şi în anii trecuţi, mai mult consumul populaţiei şi nu veniturile. Potrivit ei, moldovenii sunt mai dispuşi să declare pe ce au cheltuit banii, decât să vorbească despre veniturile reale. Însă forma unor întrebări a fost modificată.
Anterior respondenţii erau întrebaţi cât au cheltuit pentru bunuri durabile, însă în multe cazuri aceştia erau tentaţi să dea răspunsuri subiective. Pentru anul 2006, a fost propusă o listă de bunuri, iar cei chestionaţi au trebuit doar să bifeze în dreptul bunurilor cumpărate. Se speră că în acest caz respondenţii au fost mai obiectivi, întrebarea fiind adresată mai direct.
Catrinescu spune că noul mod de calculare a sărăciei în R. Moldova este un sondaj sociologic şi ca orice sondaj de acest gen are o marjă de eroare.
Mai rău este că indicii sărăciei obţinuţi în 2006, după noua metodologie, nu vor putea fi comparaţi cu indicii anilor anteriori, spune Catrinescu. Potrivit ei, şi experţii internaţionali, care au acordat asistenţă specialiştilor moldoveni în elaborarea noii metodologii, au declarat că indicii nu sunt comparabili, dată fiind noua abordare la calculul sărăciei. De asemenea, MEC nu va putea ţine cont de noile date pentru a evalua impactul politicilor sociale în 2006, însă desfăşurarea în paralel şi a sondajului vechi ar fi implicat costuri exagerate pentru buget, a menţionat Catrinescu.
În context, sursa citată spune că, la nivel global, sărăcia se măsoară după venit pe persoană, pragul fiind de 2,15 USD pe zi, iar în R. Moldova, sărăcia se calculează după consum pentru că veniturile nu întotdeauna pot fi urmărite sau măsurate.
Potrivit Raportului Naţional de Dezvoltare Umană 2006, în anii 2000-2003 creşterea economică a corelat strâns cu reducerea ratei sărăciei, care a scăzut de la 67,8% la 29%. Însă în 2004 legătura dintre creşterea economică şi evoluţia sărăciei a slăbit, ponderea celor sărăci reducându-se cu doar 2,5 puncte procentuale, în timp ce în mediul rural rata sărăciei a crescut. În 2005, această legătură practic a dispărut: deşi s-a înregistrat o creştere a producţiei, sărăcia s-a extins.
Un sfert dintre cetăţenii participanţi la sondajul efectuat în procesul elaborării raportului au afirmat că în ultimii cinci ani au devenit mai săraci sau mult mai săraci. După părerea experţilor, reducerea sărăciei în Moldova a fost determinată, în cea mai mare măsură, de remitenţele de peste hotare care, concomitent, au influenţat pozitiv şi creşterea economică.
Guvernul şi partenerii săi internaţionali au recunoscut că îmbunătăţirea calităţii şi ritmului de creştere economică în Moldova vor fi decisive în asigurarea reducerii sărăciei.