logo

Indicele Integrării Europene 2014: Moldova riscă să nu fie liderul Parteneriatului Estic


https://www.ipn.md/ro/indicele-integrarii-europene-2014-moldova-risca-sa-nu-fie-liderul-7978_1019009.html

Indicele Integrării Europene 2014 pentru ţările Parteneriatului Estic arată că deşi Republica Moldova încă ocupă poziţia de lider al proiectului, ţara riscă să rămână în urmă. Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a prezentat marţi, 17 martie, Indicele Integrării Europene 2014 care reflectă progresul realizat de cele şase ţări din Parteneriatul Estic în procesul de integrare europeană pentru perioada ianuarie 2013 - iunie 2014, transmite IPN.

Jeff Lovit, coordonatorul Indicelui, directorul Asociaţiei de Politici pentru o Societate Deschisă, a spus că Moldova rămâne un lider în regiune, urmată de Ucraina şi Georgia, dar nu putem spune că înregistrează un progres major în comparaţie cu alte ţări, ci, mai degrabă o stagnare.

„Republica Moldova este al patrulea an consecutiv pe primul loc în topul ţărilor Parteneriatului Estic, dar nu la o mare distanţă de Georgia şi Ucraina. În acest an, Georgia a înregistrat cel mai mare progres per ansamblu, apropiindu-se de Republica Moldova, în special datorită rezultatului înregistrat în Managementul Integrării Europene. Avem o clasă cu şase elevi care încearcă să-şi facă temele, dar nu întotdeauna reuşesc. Dacă lucrurile vor evolua la fel, anul viitor, Republica Moldova va ajunge pe locul doi în acest top”, consideră Leonid Litra, expert la Institutul de Politică Mondială din Kiev, expert-asociat IDIS „Viitorul”.

Cât priveşte securitatea economică şi Acordul de Liber Schimb, potrivit expertului Alexandru Fală de la Expert-Grup, statul a acţionat în detrimentul securităţii economice a ţării şi a cedat active importante într-o manieră netransparentă. De cealaltă parte, Acordul a creat o situaţie care îi face pe micii întreprinzători să iasă din zona lor de confort, iar aceasta presupune anumite costuri.

Prezent la eveniment, Wicher Slagter, şeful Direcţiei politică şi economie din cadrul Delegaţiei UE în Moldova, a precizat că ţara are de îndeplinit cinci teme importante pentru a continua cursul integrării europene – problema sistemului bancar, reformarea sistemului justiţiei, care este cea mai mare restanţă alături de combaterea corupţiei, asigurarea unui climat investiţional favorabil şi armonizarea legislaţiei naţionale la standardele europene.

Reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, a precizat că în prezent, ministerul este în proces de revizuire a politicilor pentru ca acestea să corespundă realităţilor şi, indiferent de reticenţe, sunt şi statistici pozitive, în special în legătură cu Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Totodată, Moldova se pregăteşte activ pentru Summitul de la Riga din mai, coordonându-şi poziţia cu Georgia şi Ucraina.

Potrivit Indicelui, Moldova a rămas reformatorul de top al regiunii şi s-a apropiat cel mai mult de standardele UE. Scorul său de corelare - cel mai mare dintre toate cele şase ţări - a rămas acelaşi ca şi în Indicele 2013, şi continuă să rămână în urma Ucrainei privind dialogul politic, comerţul şi integrarea economică, precum şi cooperarea sectorială cu UE. Moldova a înregistrat în continuare un scor foarte scăzut în domeniul serviciilor, la acest capitol aceasta a fost depăşită de toate ţările, cu excepţia Armeniei.