logo

Independența – o perioadă a speranţelor ratate şi a viselor nerealizate, opinie


https://www.ipn.md/ro/independenta-o-perioada-a-sperantelor-ratate-si-a-viselor-nerealizate-7978_1028885.html

Independența Republicii Moldova este o perioadă a speranţelor ratate şi a viselor nerealizate. Principalii vinovaţi de starea de lucruri din acest moment sunt politicienii care au guvernat din anul 1992 încoace. Într-un interviu acordat pentru IPN, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a menționat că probabil niciunul din curentele ideologice de dreapta, centru şi stânga care s-au aflat la guvernare nu este capabil să ducă ţara la stare de normalitate.

Principalul eşec în cei 25 de ani de independență este că Moldova nu a reuşit să iasă din zona de influenţă a Federaţiei Ruse, ceea ce au reuşit să facă ţările baltice. Dacă Moldova ar fi mers alături de ele în 1991-1992 şi ar fi avut guvernanţi care se gândesc la binele acestei ţări şi nu la interesele lor, guvernanţi care nu se lasă influenţaţi de diverse centre geopolitice mondiale, sigur că Republica Moldova era să fie în acest moment membră a Uniunii Europene şi o ţară cu o stabilitate financiară şi economică, o ţară în care cetăţenii au un grad de bunăstare mult mai mare decât îl au acum şi nu ar fi fost ţinta unor furtuni geopolitice. „Moldova, în 25 de ani, tot în situaţia asta a fost. Dintr-o influenţă în alta, de la războiul în regiunea transnistreană şi situaţia din sudul republicii până la nemulţumirea socială care a dus în anul 2000 la schimbarea practic la 180 de grade a cursului de dezvoltare a ţării pentru ca în anul 2009 să se revină aparent la o dezvoltare pe calea europeană. Însă ultimii şase ani au fost rataţi”, a afirmat Petru Macovei.

Directorul executiv al API, susține că realizările Moldovei ţin de faptul că foarte mulţi cetăţeni ai ţării au avut posibilitatea să se dezvolte ca personalităţi. Mulţi dintre ei în străinătate, dar şi în ţară, oameni care au reuşit să-şi valorifice potenţialul foarte mult în această perioadă şi aceasta s-a datorat deschiderii care a fost după 1992 şi accesului pe piaţa muncii din străinătate, posibilitatea de a studia. „Generaţiile din ultimii 25 de ani au fost mai fericite pentru că au avut această posibilitate pe care noi nu am avut-o”, a sus el.

„Pe plan economic, ţara noastră, din păcate, nu a reuşit să se consolideze ca o economie de piaţă viabilă pentru că au fost cursuri de dezvoltare diferite, de dreapta şi de stânga. Nu s-au creat condiţii pentru dezvoltarea sănătoasă a businessului mic. Au fost şi mai sunt investiţii în Republica Moldova, însă cadrul legislativ nu este foarte stimulator pentru marile investiţii străine. Da, în Republica Moldova au venit multe companii internaţionale, însă şi mai multe au renunţat să vină, condiţiile existente, şi în special corupţia, descurajează marile investiţii şi aceasta este o mare ratare. Vedeţi, mă întrebaţi despre realizări şi tot la ratări ajungem pentru că sunt lucruri bune şi rele. Dacă e să punem pe cântar, din păcate, trebuie să constatăm că în 25 de ani s-au întâmplat mult mai multe lucruri rele şi balanţa înclină mai mult spre ratări decât spre realizări”, spune directorul executiv al API.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.