Independenţa Moldovei a fost recepţionată la Moscova ca o figură de stil temporară, Anatol Ţăranu
https://www.ipn.md/ro/independenta-moldovei-a-fost-receptionata-la-moscova-ca-o-figura-de-stil-tempora-7965_991907.html
[Ştire Info-Prim Neo din ciclul „Moldova-20! Încotro?”]
La Moscova, oficialităţile Rusiei recepţionau Republica Moldova ca stat independent ca o figură de stil temporară şi o asemenea abordare încă mai persistă şi acum. Declaraţia a fost făcută pentru Info-Prim Neo de către fostul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, Anatol Ţăranu.
„Oficialităţile Federaţiei Ruse recepţionau Republica Moldova ca o fostă republică sovietică şi noi eram priviţi şi trataţi ca o ţară cu suveranitate limitată. Foarte multe oficialităţi la Moscova recepţionau Republica Moldova ca stat independent ca o figură de stil temporară, cu gândul că totul se va aşeza şi se va reveni la „normal”. Cu timpul, lucrurile, desigur, s-au mai schimbat, dar în mare o asemenea abordare încă persistă şi de aici încercarea aceasta de a cataloga fostul spaţiu sovietic ca zonă de influenţă preferenţială pentru Rusia cu toate consecinţele”, a declarat Anatol Ţăranu.
Potrivit fostului ambasador moldovean în Rusia, această zonă este cu adevărat una preferenţială a Moscovei şi dacă marile puteri ale lumii nu recunosc oficial aceste lucruri, cel puţin neoficial, în multe cazuri, Republica Moldova este recepţionată în asemenea formulă şi orice politician la Chişinău de rang înalt care va ignora această realitate va comite o mare greşeală.
Acesta a mai menţionat că Republica Moldova a făcut foarte mult, prin politici ineficiente, ca această situaţia să nu se schimbe radical, iar în prezent Republica Moldova continuă să rămână o zonă în care influenţa Moscovei este foarte mare, cu toate că puţin câte puţin această influenţă se diminuează.
Totodată, Anatol Ţăranu a mai menţionat că a fi ambasador la Moscova este o misiune extrem de responsabilă şi extrem de grea. „În orice altă capitală a lumii să fii un exponent veritabil al intereselor propriei ţări este un lucru foarte firesc, la Moscova acest lucru este foarte complicat şi noi am avut ambasadori care, de fapt, în această calitate la Moscova nu au promovat interesele Republicii Moldova, ci s-au conformat acelei tendinţe care venea de la oficialităţile Moscovei. Ei preferau să se aşeze bine pe lângă oficialităţile moscovite în detrimentul intereselor noastre naţionale şi din păcate au fost cam mulţi ambasadori de acest gen” , a mai spus ex-ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă.
Anatol Ţăranu a fost unul din semnatarii Declaraţiei de Independenţă, fiind deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. El a deţinul, în perioada 1993-1994, funcţia de ambasador a Republicii Moldova în Federaţia Rusă, fiind înlocuitorul primului ambasador moldovean delegat în Rusia, Petru Lucinschi.