Independenţa din 1991 a fost ceea ce a aşteptat populaţia începând cu 1812, Valeriu Muravschi
https://www.ipn.md/ro/independenta-din-1991-a-fost-ceea-ce-a-asteptat-populatia-7965_999484.html
{Analiză Info-Prim Neo din ciclul „Moldova-20! Încotro?”, RELUARE de la 8 august 2011
******
Fiecare din cei 20 de ani de Independenţă a Republicii Moldova îşi are însemnele sale şi rolul său în ceea ce s-a întâmplat în această perioadă şi, fără îndoială, în ceea ce are să i se mai întâmple ţării şi oamenilor ei în viitor. Solicitaţi de Info-Prim Neo, politicieni, analişti, experţi, personalităţi din diferite domenii apreciază atât principalele evenimente derulate într-un an anume, cât şi impactul lor asupra ţării în ansamblu.}
******
[ANUL 1991 în viziunea primului premier al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi]
[19 august – 21 august] – Puciul de la Moscova.
[27 august] – Proclamarea Independenţei Republicii Moldova.
[27 august] – Convocarea Marii Adunări Naţionale la Chişinău.
[17 septembrie] – Adoptarea Legii cu privire la partide şi alte organizaţii politico-obşteşti.
[8 decembrie] – Primele alegeri prezidenţiale în Moldova. Preşedinte este ales Mircea Snegur.
[13 decembrie] – Ciocnirile între poliţia moldovenească şi detaşamentele paramilitare ale separatiştilor transnistrieni la Dubăsari.
[21 decembrie] – Adoptarea Declaraţiei ţărilor-membre ale Comunităţii Statelor Independente din Alma-Ata, prin care se proclamă încetarea definitivă a existenţei URSS.
[25 decembrie] – Adoptarea Codului Funciar al Republicii Moldova.
[26 decembrie] – Adoptarea Legii privind organizarea puterii executive şi asigurarea juridică a reformei economice radicale.
[Primul premier al Republicii Moldova independente, Valeriu Muravschi], a declarat că proclamarea independenţei a fost un eveniment istoric, aşteptat de popor încă din anul 1812. „Adoptarea Declaraţiei de Independenţă a deschis mari posibilităţi de revenire la valorile naţionale, fără de care este imposibil să vorbim despre viitorul acestei ţări. Acest eveniment a permis declanşarea unor vaste reforme politice, sociale, economice, inclusiv crearea statului de drept şi garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, a menţionat Valeriu Muravschi.
Potrivit fostului prim-ministru, reformarea sistemului politic a permis revenirea la sistemul de multipartitism, care este un element de bază al unei societăţi democratice. Reformarea sistemului economic şi trecerea treptată la sistemul unei economii libere a fost posibilă tot graţie adoptării Declaraţiei de Independenţă. „Aceste reforme nu puteau fi realizate într-o zi sau noapte, iar guvernările care s-au perindat de la 1991 încoace trebuiau să depună eforturi pentru a realiza aceste scopuri. La început a fost foarte complicat, deoarece clasa politică şi societatea aveau o mentalitate veche, însă erau şi oameni care doreau schimbarea în pofida factorilor opozanţi”, afirmă Valeriu Muravschi.
Independenţa a deschis calea Republicii Moldova spre schimbare, spre democratizare. „Într-o oarecare măsură am devenit alţii. A fost creată o temelie a statului de drept, a fost pusă baza democratizării societăţii. Economia de astăzi, cu toate problemele ei, diferă de ceea ce a fost înainte de Independenţă”, a menţionat fostul prim-ministru.
Potrivit lui Valeriu Muravschi, părerea populaţiei despre reforme şi guvernare se formează pornind de la nivelul de trai din Republica Moldova, care este la limita de jos al celui din ţările Europei. „Clasa noastră politică în aceşti 20 de ani nu a dat dovadă de voinţă politică în realizarea scopurilor Republicii Moldova. Unii făceau un pas înainte, alţii doi înapoi. Republica Moldova în aceşti 20 de ani a înregistrat un decalaj mare faţă de alte ţări privind nivelul de trai, funcţionarea economiei, ceea ce a generat exodul a sute de mii de cetăţeni. Din păcate, în Republica Moldova se duce mereu o luptă politică între partide şi nu din cauza doctrinelor promovate, ci pentru acapararea puterii, pentru rezolvarea problemelor personale, de grup, de partid”, a menţionat primul prim-ministru al Republicii Moldova.
„Poate că sunt naiv ca multă lume, dar aştept ca în următorii 20 de ani să apară nişte lideri valoroşi, adevăraţi oameni de stat. Aşa cum i-a văzut cândva Winston Churchill: „Politicienii se gândesc la viitoarele alegeri, iar oamenii de stat se gândesc la viitorul naţiunii”, a conchis Valeriu Muravschi.
[Notă Info-Prim Neo:]
{Valeriu Muravschi a ocupat funcţia de viceprim-ministru, ministru al finanţelor în cabinetul condus de Mircea Druc (1990-1991). De la 28 mai 1991 până la 1 iulie 1992, Valeriu Muravschi este prim-ministru al Republicii Moldova. În anul 1999, Valeriu Muravschi a fondat Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat din Republica Moldova. În 1998 a fost ales deputat în Parlament pe lista Blocului „Pentru o Moldova Democratică şi Prosperă”, aflându-se, până în 2001, în fruntea Comisiei pentru buget şi finanţe a legislativului. La 31 iulie 1999, „pentru activitate îndelungată şi rodnică în organele de stat, contribuţie substanţială la dezvoltarea social-economică a republicii şi înalt profesionalism”, i-a fost conferit Ordinul „Gloria Muncii”. }
[Dumitriţa Ciuvaga, Info-Prim Neo, 8 august 2011]