logo

Indemnizația unică la naștere se majorează până la 10 932 de lei


https://www.ipn.md/ro/indemnizatia-unica-la-nastere-se-majoreaza-pana-la-10-7967_1093981.html

Începând cu l ianuarie 2023, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului va constitui 10 932 de lei. Majorarea de 864 de lei este prevăzută în proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, care a fost aprobat de Parlament în primă lectură, transmite IPN.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor sunt estimate venituri totale de circa 38,7 miliarde de lei, în creștere cu 24,1% față de anul trecut. Aceeași sumă de 38,7 miliarde de lei este prognozată și la capitolul cheltuieli.

Ministrul Marcel Spatari a precizat în plenul Parlamentului că ponderea cheltuielilor BASS în Produsul Intern Brut este în creștere în ultimii ani, iar pentru anul viitor se estimează că aceste cheltuieli vor constitui 12,6% din PIB. „Am încercat să împărțim cheltuielile în modul cel mai echitabil cu putință pentru toate categoriile de beneficiari”, a specificat ministrul.

Proiectul BASS pentru anul 2023 prevede măsuri realizarea cărora a început în anul curent și care vor continua în anul viitor. Aici este vorba despre acordarea, de la l octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani (persoanelor asigurate și neasigurate) în mărime de 1000 lei. Majorarea din aceeași dată a cuantumului indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină de la 370 lei până la 500 lei.

Este prevăzută și acordarea dreptului la o opțiune nouă persoanelor asigurate care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani: de beneficiere de indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni în cuantum de 90% din baza de calcul.

Ponderea cea mai mare a cheltuielilor din BASS revine asigurării dreptului la pensie pentru limită de vârstă: peste 19,7 miliarde de lei, cu 34,5% mai mult față de suma aprobată pentru anul 2022.

Deputații din opoziție au criticat proiectul asigurărilor sociale pentru că, potrivit lor, nu prevede mecanisme palpabile de susținere a populației. „Pensionarii și persoanele cu dizabilități vor trebui să se consoleze cu o indexare de 14%, net inferioară inflației – și să rămână doar cu promisiunile că guvernarea va avea grijă de cetățeni. Dar Statul trebuie să garanteze cetățenilor săi dreptul de a trăi, nu de a supraviețui”, a declarat deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor”, Alla Darovannaia. Parlamentara a mai spus că BCS nu votează proiectul în primă lectură, dar va vota în lectură finală cu condiția că „prin amendamente proiectul se va ajusta la prevederile legale”.

Deputații din Partidul Șor boicotează ședința Parlamentului.