logo

Indemnizaţia pentru concediul medical de graviditate va fi ridicată la bancă


https://www.ipn.md/ro/indemnizatia-pentru-concediul-medical-de-graviditate-va-fi-ridicata-la-banca-7967_1009880.html

De la 1 ianuarie 2014, indemnizaţia pentru concediul medical de graviditate şi naştere va fi transferată pe card, la solicitare, sau va putea fi ridicată la orice filială a Băncii de Economii, care a fost selectată prin intermediul unui concurs de către Compania Naţională de Asigurări Sociale. Începând cu noul an, indemnizaţia pentru concediul de maternitate va fi stabilită prin intermediul caselor teritoriale de asigurări sociale. Până acum această competenţă revenea angajatorului, transmite IPN.

Casa Naţională de Asigurări Sociale notează că o astfel de modalitate de plată a fost necesară din cauză că se atestă tot mai multe cazuri când femeile angajate nu pot să-şi ridice indemnizaţia stabilită din cauză că angajatorii nu dispun de sumele necesare din contul contribuţiilor de asigurări sociale, din care se plătesc indemnizaţiile de maternitate.

Totodată, agenţii economici comiteau erori în aplicarea legislaţiei, iar pentru soluţionarea conflictelor deseori se ajungea în instanţa de judecată. În anul 2012 femeile gravide, din diferite motive, nu au primit la timp indemnizaţii de maternitate în sumă de circa 6 milioane de lei.

Dacă femeile nu vor dori sau nu vor avea posibilitatea să ridice indemnizaţia în termen de trei luni de la data transferării sumei pe contul personal, atunci va fi posibil ca plata indemnizaţiei să fie reluată ulterior, în baza unei cereri scrise sau la solicitarea verbală a acestora. Reluarea plăţii poate fi solicitată prin poşta tradiţională, poşta electronică sau telefon.

Pentru stabilirea indemnizaţiei pentru concediile medicale pentru graviditate şi naştere, Casa Naţională de Asigurări Sociale a elaborat pentru casele teritoriale de asigurări sociale un modul informaţional special pentru calculator, fiind instruit şi personalul care va deservi femeile gravide.

Părinţii care planifică naşterea unui copil beneficiază de 3 tipuri de indemnizaţii. Prima este indemnizaţia pentru concediul medical de graviditate şi naştere, care se acordă o singură dată femeilor gravide pentru o perioadă de 70 zile calendaristice până la naştere şi 56 de zile calendaristice după naştere. A doua este indemnizaţia unică la naşterea copilului, iar a treia e indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani pentru persoanele asigurate sau  până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate în cazul persoanele neasigurate.

Pentru concediile de maternitate, care au început până la 31 decembrie 2013, indemnizaţiile se vor stabili, ca şi mai înainte, la locul de muncă de bază al femeii.