logo

Indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului se majorează cu 10%


https://www.ipn.md/ro/indemnizatia-minima-pentru-cresterea-copilului-se-majoreaza-cu-10-7967_1025119.html

Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului până la 1,5 ani persoanelor neasigurate şi cuantumul minim al îndemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani persoanelor asigurate s-a majorat cu 10 %. Guvernul a aprobat modificări în acest sens în Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii sociale, transmite IPN.

Astfel, indemnizaţia minimă pentru îngrijirea/creşterea copilului va constitui 440 de lei. Amendamentele respective se vor aplica retroactiv începând cu 1 octombrie 2015.

De asemenea, Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii. Potrivit acesteia, în cazul în care copilul s-a născut pe teritoriul altui stat, solicitantul de indemnizaţie adresată familiilor cu copii, cu excepţia persoanelor angajate în câmpul muncii în Moldova, prezintă subdiviziunii teritoriale a CNAS o declaraţie pe proprie răspundere despre faptul că nu a beneficiat de indemnizaţie în statul respectiv.

Modificarea fost operată, urmare a solicitărilor părinţilor , care menţionau că pentru a obţine confirmare că nu a beneficiat de indemnizaţie trebuie să plece peste hotare. Ei semnalau că suportă cheltuieli mari de timp şi de bani, iar în unele state nici nu sunt prevăzute asemenea indemnizaţii.