logo

Incluziunea tinerilor cu dizabilităţi în câmpul muncii, în atenţia publică


https://www.ipn.md/ro/incluziunea-tinerilor-cu-dizabilitati-in-campul-muncii-in-atentia-publica-7967_1024450.html

Tinerii cu dizabilităţi îşi doresc să lucreze, dar calitatea studiilor pe care le obţin este, de regulă, joasă. Pe de altă parte, nici agenţii economici nu sunt stimulaţi suficient pentru a-i angaja în câmpul muncii. În aceste condiţii, mulţi dintre ei sunt nevoiţi să practice munci necalificate. De un an, asociaţia „Motivaţie” promovează un proiect de susţinere şi incluziune socială a tinerilor cu dizabilităţi, ajutându-i să-şi găsească un loc de muncă potrivit.

Ludmila Iachim, manager de proiecte în cadrul Asociaţiei „Motivaţie”, a comunicat, la o conferinţă de presă la IPN, că tinerii care au beneficiat de instrui în cadrul programului au reuşit să se angajeze în calitate de vânzări, operatori, distribuitori, contabili.

O problemă la care s-a referit Ludmila Iachim este inaccesibilitatea infrastructurii  instituţiilor care anunţă locuri vacante. Persoanele cu dizabilităţi nu au elementar acces în interior pentru a concura la ocuparea acestor posturi.

Igor Meriacre, directorul executiv al Asociaţiei „Motivaţie”, a criticat implicarea insuficientă a statului. „Statul la momentul dat nu le oferă suport agenţilor economici atunci când aceştia angajează persoane cu dizabilităţi. Angajatorul este obligat să angajeze 5% persoane cu dizabilităţi, să le ofere timp de muncă redus, de cel mult şase ore, dar să le plătească un salariu deplin. Propunem ca statul să creeze mecanisme de asistare a angajatorilor. Spre exemplu, în Europa aceste două ore de muncă diferenţă sunt plătite de stat”, a menţionat Meriacre.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2014, numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova este de 184,8 mii persoane, inclusiv 13,4 mii copii cu vârsta de 0-17 ani.