logo

Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități este o prioritate, șef de direcție MSMPS


https://www.ipn.md/ro/incluziunea-sociala-a-persoanelor-cu-dizabilitati-este-o-prioritate-sef-7978_1046091.html

Un om cu dizabilități este, mai întâi de toate, un om cu abilități, iar crearea unui mediu favorabil în care să-și pună în valoare personalitatea este garanția succesului personal, dar și al comunității din care face parte. Alături de alte retrospective ale anului 2018, IPN vine cu un ciclu de materiale despre oameni care trăiesc cu o dizabilitate și despre organizații care le promovează drepturile.
---


Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități în anul 2018 a reprezentat pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale unul dintre obiectivele prioritare ale instituției. Vasile Cușca, șef al Direcției politici de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități, spune că în anul 2018 Ministerul a elaborat și a promovat o serie de documente de politici și acte normative pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. De la 1 ianuarie 2018, au fost  majorate cu 20% alocațiile sociale de stat pentru peste 27 de mii de adulți cu dizabilități și aproximativ 12 mii de copii.

Ministerul a reformat anul acesta sistemul de determinare a dizabilității. A fost modificată structura și modul de organizare și funcționare a Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, stabilindu-se o nouă metodologie de evaluare, mai obiectivă și echidistantă, a persoanelor care sunt în proces de determinare a dizabilității.

Printre măsurile menționate de Vasile Cușca se mai numără şi aprobarea Programului național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din instituțiile rezidențiale. Prin acest program, persoanele instituționalizate obțin dreptul la trai independent, în comunitate.

De la 1 ianuarie 2019, vor intra în vigoare facilitățile la importul mijloacelor de transport destinate transportării persoanelor cu dizabilități locomotorii. Orice persoană cu dizabilități ale apăratului locomotor va putea să beneficieze, o dată la cinci ani, de scutire de taxe la importul unui automobil. De asemenea, vor beneficia de scutiri la taxa pentru folosirea drumurilor.

Pentru a facilita angajarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii, din 1 februarie 2019, statul va subvenționa, timp de jumătate de an, 30% din salariul persoanei cu dizabilități angajate. Angajatorii care vor adapta locurile de muncă la necesitățile persoanelor cu dizabilități vor beneficia de subvenții în mărime de 50% din costul suportat.

Punctând prioritățile pentru anul viitor, șeful Direcției politici de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități, a subliniat implementarea în continuare a politicilor de incluziune socială și angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități, definitivarea proiectului de hotărâre a Guvernului „Cu privire la organizarea și funcționarea Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități. Un alt obiectiv este definitivarea proiectului de hotărâre a Guvernului „Cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a centrelor de zi pentru persoane adulte cu dizabilități și a Standardelor minime de calitate.

Ion Ciobanu, IPN