Incinerarea cadavrelor este interzisă în Moldova din cauza substanţelor toxice degajate
https://www.ipn.md/ro/incinerarea-cadavrelor-este-interzisa-in-moldova-din-cauza-substantelor-toxice-7967_981986.html
În Republica Moldova nu există crematorii. Unele spitale au instalaţii speciale de incinerare a deşeurilor biologice, dar folosirea acestora este interzisă de Centrul Naţional Ştiinţifico Practic de Medicină Preventivă.
Solicitat de Info-Prim Neo, directorul Spitalului clinic municipal nr.1 din Chişinău, Victor Savin, a comunicat că, în fiecare an, un urma naşterilor, la maternitatea din cadrul spitalului rămân circa 8 tone de placentă. Spitalul are un cuptor de incinerare a resturilor biologice, dar nu îl poate folosi din cauza interdicţiei Centrului de Medicină Preventivă. „În aceste condiţii, am încheiat un contract de 60 de mii de lei pe an cu Serviciul Funerar. Cumpărăm sicrie pentru depozitarea deşeurilor anatomice şi biologice şi le înhumăm într-un loc special din cimitirul „Sfântul Lazăr”, a declarat Victor Savin.
Medicul-şef adjunct al Centrului de Medicină Preventivă din Chişinău, Nicolae Furtună, a declarat că incinerarea deşeurilor biologice şi medicale este periculoasă pentru că sunt degajate substanţe toxice. „Unele spitale europene utilizează incinerarea, dar se folosesc camere duble sau chiar triple, în care temperaturile se ridică la 1200 de grade Celsius. Însă s-a demonstrat că nici această procedură nu este sigură”, a subliniat medicul.
În Republica Moldova producţia radiologică utilizată se întoarce furnizorului, iar cea medicamentele cu termen expirat sunt depozitate la Agenţia Medicamentului pentru distrugere ulterioară. Părţile anatomice sunt înhumate.
Cel mai mare cimitir din Chişinău, care este şi cel mai mare din Europa, mai are circa 40 de mii de locuri de înhumare. În cel mult 10 ani, autorităţile vor trebui să găsească o altă soluţie. Deocamdată deschiderea crematoriilor nu este pusă în discuţie.
În România, experţii europeni au recomandat închiderea crematoriilor. Sterilizarea cu abur saturat este una dintre tehnologiile alternative incinerării, recomandată şi utilizată la nivel mondial ca soluţie pentru tratarea deşeurilor medicale infecţioase rezultate în urma activităţii zilnice a unităţilor sanitare.