logo

Incidentul produs la Molovata Nouă, condamnat la Comisia Unificată de Control


https://www.ipn.md/ro/incidentul-produs-la-molovata-noua-condamnat-la-comisia-unificata-7965_1075087.html

Delegația Republicii Moldova în Comisia Delegată de Control condamnă comportamentul antiregulamentar și inadmisibil de care a dat dovadă membrii Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii în cazul agresării şi intimidării jurnaliştilor în preajma localităţii Molovata Nouă, transmite IPN.

Acţiunile pacifiştilor le dezonorează titlul, generează tensiune nedorită în Zona de Securitate, precum și discreditează misiunea de pacificare în rândul populației de pe ambele maluri ale Nistrului, se menţionează în comunicatul de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Cei trei copreședinți ai Comisiei Unificate de Control au dispus Comandamentului Militar întrunit să efectueze în cel mai scurt timp o cercetare pentru a stabili toate circumstanțele incidentului. Rezultatele cercetării vor fi raportate Comisiei care va lua o decizie pe caz.

Potrivit jurnalistei Vioricăi Tătaru, la 21 iulie, în timp ce se afla în preajma localității Molovata Nouă pentru a documenta un articol referitor la veteranii de război, a devenit victima intimidărilor și agresiunilor fizice din partea unui militar al trupelor detașate în cadrul posturilor de securitate de pe Nistru. Acesta a lovit-o și a deposedat-o de telefonul mobil, ștergând multiple fișiere din dispozitiv.

Ulterior, în timp ce jurnalista și colegul său, Andrei Captarenco, au urcat la bordul BAC-ului plutitor pentru a traversa râul Nistru, trei pacificatori au oprit forțat îmbarcațiunea în scopul arestării acestora. Refuzând să execute ordinul ilegal al militarilor înarmați, jurnaliștii, împreună cu alți pasageri, s-au aflat blocați la bord timp de aproximativ o oră, până la sosirea echipajului de poliție sesizat.

ONG-urile de media au condamnat cazul și au atenționat autoritățile legitime ale statului de drept asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.