logo

Incidente în procesul electoral raportate de observatorii Promo-LEX


https://www.ipn.md/ro/incidente-in-procesul-electoral-raportate-de-observatorii-promo-lex-8012_1100902.html

Observatorii asociației Promo-LEX au raportat, până la ora 10.00, mai bine de 20 de incidente în procesul electoral. Șase secții de votare au fost deschise cu o întârziere nesemnificativă de până la 10 minute. În patru cazuri în care camerele video nu a fost pornite de la deschiderea secțiilor de votare, iar într-un șir de secții nu a fost asigurată solemnitatea procesului de votare prin intonarea imnului de stat și afișarea drapelului de stat – prevederi noi ale Codului Electoral. Au mai fost raportate cazuri de publicitate electorală, neasigurarea secretului votului, dar și prezența persoanelor neautorizate în incinta sau preajma secțiilor de votare, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil, a declarat că au fost delegați observatori statici în 175 de secții de votare. Alte 445 de secții vor fi acoperite pe parcursul zilei de către 50 de echipe mobile ale asociației. Până la ora 10.00, au fost procesate 21 de incidente din 27 de semnale transmise de observatori.

S-a constatat că în 78 de secții de votare nu există agent termic. De asemenea, a fost raportat un caz de agitație electorală în incinta unei secții de votare din Bălți sau în perimetrul a 100 de metri. În două cazuri, la Vărzărești, raionul Nisporeni, și Maximovca, raionul Anenii Noi, s-a constatat prezența materialelor de publicitate electorală. În alte două cazuri – la Corjova, raionul Dubăsari, și Mălăiești, raionul Orhei, a fost sesizată prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției sau în raza a 100 de metri.

Nicolae Panfil a menționat că într-o secție de votare din suburbia Bubuieci a municipiului Chișinău cabinele de vot au fost amplasate astfel încât nu este asigurat secretul votului, partea deschisă fiind spre sală.

Potrivit monitorizării, în alte 6 cazuri, urnele de vot nu au fost sigilate conform procedurilor legale. Au fost și 3 cazuri de întrerupere a procesului de filmare, iar în altele 3 – au fost deficiențe în accesarea Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri”. Oamenii au fost înregistrați pe hârtie, iar apoi urmau să fie introduși în sistem.

Pentru turul II de scrutin al alegerilor locale, organizat în 273 de localități, au fost deschise 609 secții de votare, la urne fiind așteptați peste 839 de mii de alegători. De asemenea, pentru alegerile repetate care se desfășoară în opt localități au fost deschise 11 secții de votare, iar numărul de votanți care sunt așteptați este de peste 12 mii.

Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21.00. Alegătorul care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu se poate deplasa la secția de votare poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Votarea la locul aflării poate fi solicitată și în ziua alegerilor prin depunerea unei cereri în formă scrisă, dar cu prezentarea unui certificat medical. Biroul electoral va aproba cererea până la ora 14.00.