logo

Incertitudini geopolitice legate de președinția lui Igor Dodon, politolog


https://www.ipn.md/ro/incertitudini-geopolitice-legate-de-presedintia-lui-igor-dodon-politolog-7978_1031233.html

Odată cu victoria socialistului pro-rus Igor Dodon, politica externă a Moldovei riscă să aibă o traiectorie plină de zigzaguri, scrie politologul Dionis Cenușă în noul articol de opinie, semnat pentru IPN.

Dionis Cenușă crede că nici după aproape două săptămâni de la ziua alegerilor (de pe 13 noiembrie), Igor Dodon nu a renunțat la mesaje confuze și incoerente legate de politica externă.

Pe de o parte, Dodon promite păstrarea intactă a relațiilor cu UE, în particular, nesubminarea Acordului de Asociere. Pe de altă parte, el mărturisește că are o atitudine pro-rusă și pro-euroasiatică, pe care vrea să o extindă și să o înrădăcineze în opinia publică din Moldova, explică politologul.

Indiferent de cât de pro-rus ar fi Dodon, subliniază Cenușă, prevederile constituționale îi limitează instinctele geopolitice pro-ruse, în mod conștient inhibate.

Totuși, politologul apreciază că în pofida limitărilor existente, Igor Dodon poate iniția procese graduale de dez-europenizare a Moldovei. El spune că acțiunile lui Dodon se vor materializa pe deplin și în forță de-a lungul președinției sale și mai cu seamă dacă socialiștii se fortifică în timpul următoarelor cicluri electorale.

Articolul semnat de Dionis Cenușă accentuează faptul că acțiunile și planurile lui Igor Dodon depind de echilibrul de forțe în interiorul politicii moldovenești.

În opinia politologului, ipoteza potrivit căreia victoria lui Dodon este un produs al calculelor strategice al actualei guvernări rămâne valabilă. El concluzionează că, prin folosirea unui președinte pro-rus extrem de activ ca antipod geopolitic, coordonatorul de facto al guvernării, oligarhul Vlad Plahotniuc, își poate cimenta imaginea de apărător al vectorului european în Moldova.