logo

Incertitudinea politică și economică au determinat reticență investițională, Expert-Grup


https://www.ipn.md/ro/incertitudinea-politica-si-economica-au-determinat-reticenta-investitionala-expe-7966_1070393.html

Incertitudinea politică și economică din ultima perioadă din Republica Moldova au determinat un comportament investițional reticent. Chiar dacă în trimestru doi al anului curent intrările de investiții directe în economia națională s-au triplat, de acestea au beneficiat un număr limitat de companii, preponderent din domeniul cultivării și distribuției produselor agricole și sectorul bancar, însă mai puțin în alte sectoare ale economiei, o spun experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

„În profil regional Republica Moldova este perdantă în cursa de atragere a investițiilor. Or acest lucru indică asupra faptului că deficiențele existente în mediul de afaceri din țară nu au fost abordate într-un mod sistemic pe parcursul timpului. Același lucru este confirmat și de scorurile modeste acumulate de Republica Moldova în clasamentele internaționale ce caracterizează situația economică a țării noastre și atractivitatea acesteia pentru investitori”, se arată în publicația „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 și top 10 provocări pentru 2020”.

Experții atenționează că exporturile Republicii Moldova au început să resimtă temperarea cererii externe, înregistrând în perioada lunilor ianuarie-octombrie o creștere mediocră de doar 3,4%. Exporturile sunt pe linia de plutire doar grație livrărilor spre Turcia, în timp ce exporturile spre UE au înregistrat scăderi, iar cele spre CSI au înregistrat valori pozitive ca urmare a sporirii reexporturilor. Pe lângă aceste evoluții îngrijorătoare, spun experții, se mai constată și un șir de carențe ce țin de concentrarea exporturilor, atât în profil geografic, cât și sub aspectul structurii produselor exportate. Acest lucru este agravat de faptul că exporturile date înglobează în sine o valoare adăugată destul de joasă, relevând astfel nivelul scăzut al competitivității producătorilor autohtoni, fapt ce subminează sustenabilitatea exporturilor per ansamblu.

În aceste condiții, este iminentă o reevaluare a paradigmei de stimulare a exporturilor, în mod particular pe dimensiunile ce implică o competitivitate sporită și o valoare adăugată mai înaltă.

Expert-Grup mai punctează că pe parcursul anului 2019 transferurile din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a fost în continuă scădere. Statistica transferurilor nete și ajustate sezonier, care este publicată de către Banca Națională a Moldovei, arată o contractare aproape în fiecare lună, cu excepția lunilor aprilie și septembrie, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Cumulativ, în primele zece luni ale 2019, volumul transferurilor nete ajustate sezonier s-a diminuat cu 5%. Această diminuare este sensibilă pentru gospodăriile din Republica Moldova, deoarece ponderea transferurilor este în jur de 15% din totalul bugetului unei familii medii, iar în mediul rural și mai mare – 20%. Diminuarea transferurilor a fost compensată însă de creșterea salariilor în termeni reali de aproximativ 10% în prima jumătate a anului 2019.