logo

Începerea anului școlar – o provocare pentru toți actorii implicați, forum


https://www.ipn.md/ro/inceperea-anului-scolar-o-provocare-pentru-toti-actorii-implicati-7967_1075631.html

În mai puțin de două săptămâni, urmează să înceapă anul școlar și doar în cele 148 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău vor merge 90 de mii de elevi. În actualele condiții, de pandemie, organizarea procesului educațional într-un mod sigur reprezintă o adevărată provocare. Declarațiile au fost făcute în cadrul deschiderii forumului cadrelor didactice din municipiul Chișinău, organizat de Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS), transmite IPN.

Natalia Grîu, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că astăzi întreaga comitate a fost pusă în situația de a revedea filosofia organizării procesului educațional. „Orice dificultate, orice provocare oferă și oportunități. Pentru noi acestea sunt oportunități de învățare, oportunități de creare a unei școli mai sigure”, a subliniat  Natalia Grîu.

Șeful interimar al DGETS, Andrei Pavaloi, a menționat că în noul an școlar va fi continuată activitatea de dezvoltare a infrastructurii sistemului educațional și de perfecționare a serviciilor prestate. În mai multe școli și grădinițe au fost efectuate lucrări de reparație. În altele, acestea continuă. În paralel, au loc lucrări de pregătire pentru noul an de studii în condiții de pandemie. În acest sens au fost alocați suplimentar nouă milioane de lei. Andrei Pavaloi a dat asigurări că toată cantitatea necesară de produse igienice pentru instituțiile de învățământ va fi disponibilă în totalitate până pe 30 august.

În raportul DGETS, prezentat la eveniment, se menționează că anul de studii 2020-2021 începe cu un deficit de 540 de cadre didactice din instituțiile de învățământ primar și secundar. Din 15 august, a pornit procedura de angajare a personalului didactic, iar în prezent sunt avizate pozitiv 26 de cereri.

Raportul mai arată că, în perioada anilor 2008-2020, din instituțiile de învățământ primar și secundar din municipiul Chișinău au plecat peste hotarele țării, împreuna cu familia, peste 18 mii de elevi. Numărul de elevi plecați în cei 12 ani este egal cu numărul de elevi din 21 de instituții de învățământ. Anul trecut 94 de elevi au abandonat școala, comparativ cu 50 de elevi un an mai devreme. În lista motivelor de abandon școlar predomină plecarea elevilor peste hotare fără a ridica dosarele personale.

Forumul cadrelor didactice din municipiul Chișinău cu genericul: „Educația astăzi: între viziune și acțiune” se desfășoară online în perioada 19-21 august.