Creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul iulian, intră de luni, 7 martie, în Săptămâna Albă, săptămâna dinaintea Postului Mare. Astfel, enoriaşii nu mai consumă carne, ci doar produse lactate şi peşte, pentru a se întări trupeşte înainte de Postul Paştilor.
Solicitat de IPN parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chişinău, Petru Storoja, a spus că postul propriu-zis a şi început, întrucât enoriaşii nu mai consumă carne. În Săptămâna Albă, ca şi pe parcursul întregului post, creştinii sunt îndemnaţi să aibă grijă atât de trup, cât şi de suflet. Preotul spune că este foarte important ca, pe lângă restricţiile alimentare, oamenii să se abţină de la păcate şi să se pocăiască cu adevărat. În cinstea Sfintei Învieri, enoriaşii sunt îndemnaţi să se abţină de la avariţie, invidie, mândrie, lăcomie, mânie, lene sau desfrânare.
Pe parcursul acestei săptămâni este dezlegare la vin, însă preotul îndeamnă ca consumul să fie cât mai moderat. Această săptămână se va încheia cu Duminica iertăciunii. Atunci, după citirea Sfintei Evanghelii, se face Cina Iertăciunii – preotul iese în amvon şi se iartă cu enoriaşii. „În prag de Postul Mare trebuie, în primul rând, să ne gândim la iertare, care este fiica dragostei. Ne iertăm duminica viitoare cu toţii, chiar şi cu cei care ne sunt duşmani. Postul Mare trebuie început cu dragoste şi pocăinţă.”, a spus preotul Petru Storoja.
Postul Paştilor, care durează 49 de zile, este cel mai aspru post de pe parcursul anului. În acest an, Postul Mare începe pe 14 martie şi se încheie pe 1 mai, la sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.