logo

Începe reuniunea Consiliul European. Pe agendă se regăsește politica de extindere a UE


https://www.ipn.md/ro/incepe-reuniunea-consiliul-european-pe-agenda-se-regaseste-politica-7965_1101441.html

Reuniunea Consiliului European începe astăzi la Bruxelles, iar pe agendă se regăsesc mai multe subiecte de importanță internațională. Liderii Uniunii Europene vor discuta și despre politica de extindere a UE, inclusiv despre procesul de stabilizare și de asociere, precum și despre etapele următoare în acest sens, transmite IPN.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat cu o zi înaintea reuniunii că la Consiliul European de iarnă urmează să fie abordate teme complexe. „Avem chestiunea legată de extindere și aici problema se va pune pentru Ucraina și Moldova, pe de o parte, și pentru statele din Balcanii de Vest, pe de altă parte. Ca să încep cu începutul, Ucraina și Moldova. Noi ne-am implicat, eu m-am implicat, echipa s-a implicat din capul locului pentru ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat”, a menționat liderul de la Cotroceni.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că cele două state sunt pregătite pentru începerea negocierilor de aderare, dar pentru asta este nevoie de o decizie politică în Consiliul European. „Din informațiile pe care le avem, încă nu este toată lumea convinsă că în acest moment se pot începe. Discuția va fi, deci, să încercăm noi, care suntem convinși, să ducem discuțiile în direcția respectivă. Eu voi solicita clar să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Moldova”, a notat președintele român.

În opinia sa, este clar că o discuție similară va avea loc și pentru alții, de exemplu pentru Bosnia-Herțegovina, respectiv pentru Georgia, care s-ar putea să primească statutul de candidat. „Aceste discuții se anunță complicate. Eu sper să reușim să mișcăm lucrurile. Pentru Moldova, în mod special, aș putea să spun că sunt foarte bucuros că au făcut progrese semnificative și chiar merită să intre în următoarea etapă împreună cu Ucraina”, a mai spus Klaus Iohannis.

Jurnaliștii l-au întrebat pe președintele român despre eventuale scenarii în privința deciziei Consiliului European, dar și despre cum ar putea fi afectată Republica Moldova în cazul unui eșec. „Noi intrăm în Consiliu cu speranța să găsim o soluție comună, fiindcă arma noastră cea mai puternică este solidaritatea, unitatea Uniunii Europene. Dar de data aceasta, de aceea am și început așa, situația este complicată. Nu există nicio garanție la momentul acesta când vorbim că rezultatul va fi unul pozitiv și pentru asta vom purta discuții și iarăși discuții”. „În politică lucrurile se rezolvă cu compromis și faptul că în Consiliul European votul trebuie să fie unanim este, evident, o situație care necesită foarte multă muncă de lămurire. În acest moment trebuie să așteptăm rezultatul negocierilor”, a răspuns Klaus Iohannis.

Țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt Muntenegru, Serbia, Turcia, Macedonia de Nord, Albania, Ucraina, Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina. Totodată, Georgia a depus, la rândul ei, o cerere de aderare la UE.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE la 3 martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.