Agricultorii din raioanele Făleşti, Ungheni şi Sângerei încep recoltarea sfeclei de zahăr. Lucrările ar putea dura 2-3 săptămâni. Producătorii se îngrijorează însă că, din cauza solului prea uscat, ar putea ceda combinele.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de sfeclă de zahăr, Nicolae Moraru, a declarat pentru IPN că marţi seara, 20 august, în satul Mărăndeni, raionul Făleşti, vor fi pornite câteva combine pentru a vedea dacă acestea pot lucra pământul. Potrivit lui Nicolae Moraru, în nordul ţării situaţia este mai bună, dar nu se ştie cum se pot schimba lucrurile în condiţiile în care pentru următoarele zile este anunţată caniculă.
Nicolae Moraru spune că practic toţi producătorii sunt de acord să înceapă recoltarea timpurie a sfeclei pentru a nu pierde roada care s-a făcut până acum. „O uzină care se angajează să prelucreze sfecla are nevoie de circa 4,5 tone de sfeclă zilnic ca să lucreze în ritm normal”, a comunicat liderul producătorilor de sfeclă de zahăr.
Anul acesta se aşteapta o recoltă cu 50% mai mare faţă de anul trecut. Însă cultura a fost afectată de perioada secetoasă din luna august şi a ajuns să consume resursele proprii pentru a rămâne în viaţă. Agricultorii care speră să adune o recoltă mai mare aşteaptă ploi, dar Nicolae Moraru crede că aceştia riscă să piardă mai mult dacă nu încep recoltarea timpuriu.