Din 14 august, creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul vechi (iulian) intră în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor şi Postul Sfintei Marii. Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, Octavian Moşin, a spus că postul Sfintei Marii este ca durată relativ scurt, dar ca asprime este asemeni Postului Mare al Sfintelor Paşti.
„În fiecare an, Postul Sfintei Marii are o dată fixă şi durează două săptămâni, de pe 14 august până pe 28 august, şi este premergător sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, praznic numit în popor Sfânta Marie Mare. Maica Domnului este cea mai cinstită dintre pământeni, mai cinstită şi decât puterile cereşti, decât Serafimii şi Heruvimii. Prin Fecioara Maria vine pe pământ Iisus Hristos”, spune preotul.
Maicii Domnului i s-au consacrat patru sărbători mari împărăteşti. Cea mai semnificativă marchează trecerea din această viaţă. „Maica Domnului a fost luată de către Mântuitor la ceruri şi de-a pururea este rugătoare pentru noi, este mijlocitoare”, a mai spus parohul.
Postul Sfintei Marii este strict, iar dezlegare la peşte, untdelemn şi vin este doar la un singur praznic, şi anume pe 19 august, când este sărbătorită Schimbarea la faţă a Mântuitorului, indiferent în ce zi cade această sărbătoare. În rest, în zilele de luni, miercuri şi vineri creştinii care postesc vor avea voie doar să ajuneze fără untdelemn, iar în zilele de marţi, joi, sâmbătă şi duminică vor avea dezlegare la untdelemn. În zilele de ajunare să mănâncă hrană fiartă uscată.