logo

Începe plata sumelor indexate pentru deponenții Băncii de Economii


https://www.ipn.md/ro/incepe-plata-sumelor-indexate-pentru-deponentii-bancii-de-economii-7967_1107188.html

Din 11 septembrie, Ministerul Finanțelor a început procesul de plată a sumelor indexate pentru deponenții Băncii de Economii care au depus cereri de înregistrare până la 31 august 2024. Persoanele născute până în anul 1991 inclusiv, care nu au beneficiat de indexarea sumei în etapele anterioare, pot ridica banii de la orice oficiu sau agenție a întreprinderii „Poșta Moldovei”.

Pentru a beneficia de această indexare, deponenții, moștenitorii sau reprezentanții acestora trebuie să prezinte acte de identitate adecvate. Moștenitorii trebuie să aducă și certificatul de deces și copia legalizată a certificatului de moștenitor, iar reprezentanții trebuie să prezinte procura corespunzătoare. De asemenea, deponenții care nu au depus cererile de indexare până acum pot face acest lucru la oficiile poștale, având actul de identitate și libretele de economii corespunzătoare.

Plățile se efectuează conform Legii nr. 1530/2002 și Hotărârii Guvernului nr. 290/2023, și sunt finanțate din bugetul de stat, care pentru anul 2024 alocă 15 milioane de lei pentru aceste scopuri.