logo

Începe campania de vaccinare anti COVID-19. Tatiana Zatîc: ,,Trebuie să fim disciplinați ca la armată”


https://www.ipn.md/ro/incepe-campania-de-vaccinare-anti-covid-19-tatiana-zatic-7967_1079456.html

La mijlocul lunii februarie în Republica Moldova începe prima etapă de vaccinare împotriva infecției COVID-19. Primii vor fi imunizați medicii din prima linie de luptă cu pandemia. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, spune că, pentru a stopa răspândirea virusului, este necesară imunizarea a 70% din populația țării, notează IPN.

Republica Moldova va recepționa primele doze de vaccin anti-COVID-19 la mijlocul lunii prin intermediul platformei COVAX, care oferă țării noastre 24.570 de doze de vaccin Pfizer și 264.000 doze de vaccin Astra Zeneca. Vaccinul va fi repartizat tuturor instituțiilor medicale din țară pentru imunizarea medicilor și personalului medical.

,,Vaccinul vine din start în condiții de lanț frig, ulterior va fi dislocat în frigiderele de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, apoi este transportat în instituțiile medicale în containere cu gheță uscată care asigură temperatura de -70 de grade. Vaccinul Pfizer de la momentul deschiderii poate fi păstrat la temperatura de +2-8 grade timp de 5 zile. Sunt niște condiții dure și asta impune organizarea unui proces foarte riguros, va trebui să fim extrem de disciplinați, ca la armată”, a declarat secretarul de stat de la ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii ,,Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Medicii spun că demararea procesului de vaccinare a populației va duce la reducerea mortalității cauzate de infecția COVID-19 și la depășirea crizei sanitare și economice.

,,Se va micșora numărul de complicații grave și cazuri letale. Tratarea bolnavilor de COVID presupune cheltuieli enorme pentru țară, prețul de cost al tratării unui pacient aflat la terapie intensivă ajunge până la 300 de mii de lei.Vaccinarea populației va duce la reducerea gradului de invalidizare a pacienților care au trecut prin forme grave, ne va ajuta să ne întoarcem la viața noastră obișnuită”, a declarat doctorul habilitat în medicină, Victor Cojocaru.

Tatiana Zatîc spune că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 sunt eligibile pentru a fi imunizate, iar campania de imunizare va deveni una anuală.

,,Conform datelor OMS persoana care a avut COVID 19 are anticorpi pe o durată de 3-6 luni. Vaccinul oferă posibilitatea de a avea anticorpi pe o perioadă de cel puțin un an. Vom avea aceeași situație ca în cazul gripei sezoniere de vaccinare anuală. Obiectivul pe care și-l pune ministerul este de a vaccina 70% din populație, pentru a stopa pandemia”, a declarat Secretarul de stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.  

În Republica Moldova vaccinul anti-COVID 19 este gratuit, iar, potrivit planului național de imunizare, vaccinarea se va desfășura în 3 etape. În prima etapă, vor fi imunizați medicii, personalul și beneficiarii sistemului de asistență socială. La etapa a doua, vor fi imunizate persoanele cu vârstă mai mare de 60 de ani și cu comorbidități. La etapa a treia, va fi imunizată populația generală indiferent de vârstă.