Incendiile ar putea fi prevenite dacă...
https://www.ipn.md/ro/incendiile-ar-putea-fi-prevenite-daca-7967_984611.html
O ţigară aprinsă la întîmplare, un chibrit nestins, aruncat în iarba uscată, alături de canicula din timpul zilei, pot genera incendii devastatoare. Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale atrage atenţia că vara creşte riscul de incendiu, în special în zonele împădurite, păşuni, terenurile cultivate, dar şi în locurile frecventate de către turişti, în depozitele de furaje din gospodăriile populaţiei.
Ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu, a declarat pentru Info-Prim Neo, că doar în ultimele 48 de ore pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 26 de incendii, apărute în câmp, pe marginea drumurilor etc. S-a aprins vegetaţia uscată, deşeurile menajere aruncate la întâmplare în capitală pe strada Milescu Spătaru, pe strada Calea Moşilor în apropierea Gării de Nord, pe strada Inculeţ, unde ardeau porţiuni întregi de vegetaţie uscată. Totodată, pompierii au intervenit la Străşeni, de două ori la Anenii-Noi, la Ungheni şi la Cahul. Având în vedere că pericolul de incendiu este crescut în special în zonele forestiere şi de agrement, dar şi la gospodăriile populaţiei, pentru evitarea producerii unor incendii care pot avea consecinţe grave, au determinat conducerea Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale să instituie un regim sporit de activitate, spune Liliana Puşcaşu.
Situaţia este monitorizată de un număr dublu de pompieri şi salvatori, care se află în regim sporit de activitate.
Pentru a îndepărta pericolul de incendiu în astfel de condiţii, pompierii vin cu unele sfaturi. Astfel, aprinderea focului în locurile cu vegetaţie uscată, sau în apropierea culturilor agricole şi pădurilor, este strict interzisă. Mai mult, este interzisă arderea miriştilor de pe care s-au recoltat cerealele păioase, aruncarea la întâmplare a materialele din sticlă, care sunt cei mai buni focalizatori ai razelor solare şi în consecinţă aprinderea focului. În gospodăriile şi anexele populaţiei este obligatorie amplasarea depozitelor de combustibili, furaje şi plante tehnice la distanţe de siguranţă faţă de vecinătăţi, depozitarea buteliilor cu gaze petroliere lichefiate, a lichidelor inflamabile numai în recipiente metalice într-un loc ferit de căldură şi de razele solare, verificarea periodică a instalaţiei electrice, folosirea siguranţelor fuzibile dimensionate corespunzător, depozitarea furajelor, a paielor şi a altor materiale combustibile, după posibilităţi, cât mai departe de casă, bucătării de vară, cuptoare, magazii etc.
Liliana Puşcaşu mai spune că pompierii cer populaţiei care doreşte să se relaxeze în mijlocul naturii să respecte instrucţiunile personalului silvic, să pregătească irea focul doar în locuri special amenajate, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de uscăciune excesivă ori în condiţii de vânt, stingerea cu apă sau pământ a focului sau cărbunilor încinşi înainte de a pleca din pădure şi acoperirea cenuşii cu pământ. Părinţii trebuie să-şi urmărească în permanenţă copiii, cunoscuţi a fi mari amatori de jocuri cu focul. În cazul depistării unui incendiu trebuie imediat anunţaţi pompierii, a mai spus sursa citată.