Încă un partid condamnă politica guvernării în domeniul educaţiei
https://www.ipn.md/ro/inca-un-partid-condamna-politica-guvernarii-in-domeniul-educatiei-7965_970935.html
Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) condamnă politica actualei guvernări în domeniul educaţiei, calificând-o drept o politică antieuropeană, antipopulară. MAE dezaprobă reducerea numărului de locuri contra plată în universităţi, modalitatea de admitere şi lichidarea secţiilor cu frecvenţă redusă la un şir de facultăţi, transmite Info-Prim Neo.
Vicepreşedintele MAE, prof. univ. Igor Bercu, a declarat joi,7 august, în cadrul unei conferinţe de presă că în acest an a fost redus drastic numărul locurilor contra plată la specialităţile cele mai solicitate (economie, drept, medicină, limbi moderne etc.), fapt ce a creat o stare de psihoză nu numai în rândul candidaţilor, ci şi în rândul părinţilor. Media de admitere la aceste specialităţi a depăşit media 9.00. Totodată, noua modalitate de admitere numai pe baza notelor de la examenele de bacalaureat cu excluderea notelor din anexa diplomei a provocat o adevărată suspiciune şi revoltă în rândul liceenilor pe motiv că munca lor de trei ani a fost trecută pur şi simplu cu vederea. Mulţi din candidaţii care au avut o reuşită modestă pe parcursul anilor de liceu, prin diverse metode, inclusiv corupere, au primit note maxime la examenele de bacalaureat, ceea ce i-a avantajat în procesul de admitere, a menţionat vicepreşedintele MAE.
Actuala guvernare, se pare, promovează forţat principiul „nu dorim valoare, toţi pe tractoare” ceea ce nu poate fi acceptat de societatea modernă, a spus Igor Bercu. Potrivit lui, reducerile locurilor contra plată va afecta deosebit de grav bugetul instituţiilor de învăţământ, ceea ce se va răsfrânge drastic asupra salarizării universitarilor, care chiar şi în actualele condiţii primesc un salariu mizerabil. Majoritatea tinerilor care nu au fost admişi la facultate vor fi nevoiţi să plece peste hotare. În acelaşi timp, se va reduce drastic numărul cadrelor didactice.
MAE este îngrijorată şi de lichidarea secţiei cu frecvenţă redusă nu doar la un şir de facultăţi, inclusiv cu profil pedagogic. „Ca regulă, la secţia cu frecvenţa redusă erau înmatriculaţi absolvenţii colegiilor şi instituţiilor superioare, deja angajaţi în câmpul muncii. Interpelările personale sau colective, privind soluţionarea acestei chestiuni, înaintate Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului Educaţiei şi Tineretului au rămas fără răspuns”, susţine Igor Bercu.
MAE propune ca, pe viitor, examenele de bacalaureat să se desfăşoare în instituţiile de unde provin absolvenţii, iar la admitere să se ţină cont atât de media notelor pentru anii de studii, cât şi de notele la examenele de bacalaureat. Formaţiunea cere ca statul să respecte cu stricteţe dreptul de autonomie al universităţilor, inclusiv dreptul instituţiilor de învăţământ superior privind admiterea, fie prin probe de examen, fie în baza certificatelor de absolvire.
La 16 august MAE va organiza o consfătuire a profesorilor universitari, unde va fi pusă în discuţie corelarea învăţământului universitar la standardele europene, precum şi salarizarea în universităţi. Potrivit preşedintelui MAE, prof. univ. Anatol Petrencu, la întrunire va fi creat un comitet care urmează să poarte negocieri cu Guvernul. Nu este exclus ca reprezentanţi ai mediului academic vor lansa un apel pentru oprirea studiilor de la 1 septembrie, a spus Anatol Petrencu.
Anterior, şi Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat din Moldova a criticat politica Guvernului în domeniul educaţiei.