logo

Încă opt cetățeni ai Moldovei au fost evacuați din Fâșia Gaza


https://www.ipn.md/ro/inca-opt-cetateni-ai-moldovei-au-fost-evacuati-din-7967_1100840.html

Încă opt cetățeni ai Republicii Moldova care au solicitat asistență în evacuarea din Fâșia Gaza au părăsit teritoriul și sunt actualmente în grija funcționarului consular din Egipt. Anunțul a fost făcut de ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la o conferință de presă, transmite IPN.

Ministrul a menționat că până astăzi dimineața au fost evacuați 45 de cetățeni ai Republicii Moldova din Fâșia Gaza. Primul grup de 36 de cetățeni au ajuns acasă cu ajutorul unei aeronave puse la dispoziție de către MAE din România, ulterior nouă cetățeni au fost evacuați din regiune cu o navă organizată de către autoritățile ucrainene. Și ultimii opt cetățeni ai Republicii Moldova care au solicitat asistența în evacuarea din Fâșia Gaza au părăsit teritoriul și sunt în prezent în grija funcționarului consular din Egipt. Ulterior, MAEIE va reveni cu mai multe detalii despre cum vor ajunge acești opt cetățeni în Moldova”, a precizat ministrul.

Nicu Popescu a spus că Ministerul din primele zile ale războiului a detașat funcționari consulari suplimentari în Israel, astfel încât să poată fi fortificate capacitățile Ambasadei, a fost detașat și un funcționar consular în Egipt ca să fie asigurată și pe partea egipteană cooperarea și conlucrarea maximă și pregătirea preluării cetățenilor moldoveni care urmau să se retragă din Fâșia Gaza prin Egipt. „Am făcut și un efort diplomatic substanțial pentru a convinge actorii relevanți din regiuni ca cetățenii Republicii Moldova să se regăsească pe acele liste care sunt aprobate zilnic pentru evacuarea din Fâșia Gaza și aici am cooperat foarte activ atât cu autoritățile Israelului, Egiptului, Statelor Unite ale Americii, Turciei și Qatar-uluiˮ, a precizat oficialul.

„Tot în această regiune și tot pe acest palier am continuat și am intensificat discuțiile noastre cu companiile aeriene din Israel și în ultimele săptămâni ne-a reușit cu sprijinul Ambasadei noastre din Israel și autorităților responsabile de domeniul aeronautic din Republica Moldova să atragem încă trei companii noi din Israel care urmează să lanseze sau deja au lansat zboruri în Republica Moldova, inclusiv compania de statˮ, a mai spus ministrul.