logo

Încă două bănci acceptate în Programul „Livada Moldovei”


https://www.ipn.md/ro/inca-doua-banci-acceptate-in-programul-livada-moldovei-7966_1069947.html

Producătorii horticoli participanți la Programul „Livada Moldovei” vor putea accesa credite în condiții preferențiale la încă două bănci, pe lângă cele cinci participante în program. Victoriabank și Moldova Agroindbank au fost acceptate printr-o decizie a Ministerului Finanțelor și directoratului liniei de credit al Băncii Europene de Investiții, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a precizat că prin intermediul băncilor respective producătorii horticoli vor putea beneficia de linia de credit din partea Băncii Europene de Investiții. Este o linie de credit de 120 de milioane de euro. „Aceste credite într-adevăr impulsionează sectorul horticol. Sunt produse cu valoare adăugată sporită, pe care trebuie să se axeze agricultura. Trebuie să exportăm produse cu valoare adăugată sporită și nu materie primă, așa cum facem astăzi”, a declarat ministrul.

Iurie Brumărel, director executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, a specificat că rata dobânzii la creditele contractate în cadrul programului constituie 2,8-4,5% pentru euro și 7-8% pentru lei. Pe lângă cele două bănci, creditele pot fi contractate și de la Energbank, Mobiasbanca, ProCreditBank, Comerțbank și Banca Comercială Română.

Sunt eligibile persoanele care se ocupă de sectorul horticol: pomicultură, legumicultură, floricultura, inclusiv turismul rural. Facilitățile pe care le oferă Guvernul în cadrul programului sunt: cota zero la TVA, scutirea la taxe de import și taxe vamale a tuturor bunurilor importate din afara țării sau serviciile și bunurile procurate pe teritoriu Republicii Moldova.

„Estimăm ca acești parteneri comerciali să contribuie direct la implementarea Programului „Livada Moldovei”. Și dacă acum ne apropiem de 100 de proiecte investiționale și 25 de milioane de euro deja investiți în sectorul horticol, planificăm în următorii ani, până la finele proiectului, să avem 500 de proiecte investiționale finanțate și 120 de milioane de euro valorificați în acest sector”, a spus Iurie Brumărel.

Linia de creditare a devenit operațională în anul 2016 și este valabilă pentru o perioadă de cinci ani.