logo

Încă 20 de mii de tone de muniţii sovietice necesită să fie evacuate din Moldova


https://www.ipn.md/ro/inca-20-de-mii-de-tone-de-munitii-sovietice-necesita-7967_1013589.html

Încă 20 de mii de tone de resturi de muniţii sovietice, lăsate în regiunea transnistreană de Armata a 14-a, necesită să fie evacuate. Contactat de IPN, consilierul pe probleme militare şi politice al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Maurice Dunand, a comunicat că siturile de stocare se află sub controlul şi responsabilitatea forţelor armate ale Federaţiei Ruse şi autorităţilor transnistrene.

„Potrivit autorităţilor, muniţiile sunt stocate în condiţii adecvate. Cu toate acestea, OSCE nu are acces la siturile de stocare din 2006. Respectiv, nu putem exclude că aceste muniţii vechi prezintă pericol pentru populaţia care locuieşte în această zonă, în special în Colbasna, unde depozitul se află nemijlocit în apropierea satului”, a notat   consilierul Misiunii OSCE.

Maurice Dunand a mai comunicat că, potrivit autorităţilor, muniţiile sunt păzite de forţele militare, iar persoane fizice nu au acces la ele. Totuşi, în condiţiile în care  OSCE nu are acces în zonă, nu poate verifica nici volumul de muniţii, nici condiţiile de siguranţă.

În cadrul summitului de la Istanbul din 1999, Rusia a consimţit să-şi retragă aceste muniţii. La începutul anilor 2000, a fost lansată retragerea şi transportarea lor înapoi în Rusia, cu monitorizarea OSCE, însă în 2004 acest proces a fost suspendat de către Rusia. Ultimul tren încărcat cu muniţii a plecat din Colbasna pe 25 martie 2004.

Federaţia Rusă a retras aproximativ 20 de mii de tone de muniţii sub monitorizarea OSCE. Astfel, se poate presupune că în regiune mai rămân în jur de 20 de mii de tone. „Din câte cunoaştem, alte retrageri sau distrugeri nu au avut loc. Din 2006, OSCE nu a mai beneficiat de acces la depozitele pentru a confirma cantităţile sau condiţiile de siguranţă”, a subliniat consilierul pe probleme militare şi politice al Misiunii OSCE.

Întrebat cât ar costa evacuarea şi distrugerea muniţiilor rămase, Maurice Dunand a spus că nu sunt făcute calcule cu precizie, însă statele participante ale OSCE sunt gata să susţină aceste operaţiuni atât tehnic, cât şi financiar.