logo

Înălțarea Sfintei Cruci. Zi de post aspru


https://www.ipn.md/ro/inaltarea-sfintei-cruci-zi-de-post-aspru-7967_1107618.html

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. Este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.  Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălțarea Sfintei Cruci se cinstește cu post aspru, pentru că amintește de patimile și moartea lui Isus Hristos. În biserici sunt oficiate sfinte Liturghii, la care creștinii aduc busuioc pentru a-l binecuvânta, transmite IPN.

În calendarul creștin-ortodox, această sărbătoare este marcată cu cruce roșie, întrucât comemorează două evenimente majore din istoria creștinismului legate de crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

Sărbătoarea aminteşte de un moment important din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În ajunul luptei cu Maxenţiu, care era un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune în care, în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia: „Prin acest semn vei învinge”. Împăratul a învins, iar mama lui, Elena, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.

În această zi creștinii ortodocși țin post aspru.

Potrivit tradiţiei, de Ziua Crucii, se strâng ultimele plante de leac care sunt duse, împreună cu buchete de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite.

În calendarul popular Ziua Crucii mai este numită și Ziua Șarpelui. Se crede că din această zi şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară.