Sâmbăta, 18 ianuarie, la Comrat a avut loc un miting al susţinătorilor referendumului consultativ local privind alegerea vectorului de dezvoltare şi despre statutul amânat al autonomiei, preconizat pentru 2 februarie. La eveniment, la care s-au adunat aproximativ 300 de persoane, au participat deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova din Găgăuzia, membrii Adunării Populare a autonomiei, liderii organizaţiilor de tineret din regiune, dar și conducerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, transmite IPN.
Politicienii şi activiştii au criticat politica autorităţilor în domeniul integrării europene şi au declarat că locuitorii autonomiei trebuie să aducă la cunoștinţa Chișinăului părerea lor despre această problemă.
În încheierea mitingului a fost adoptată o rezoluţie cu un apel către locuitorii autonomiei să participe activ la referendumul din 2 februarie.
O altă manifestare similară a avut loc pe 19 ianuarie la Ceadâr-Lunga în piaţa centrală, la care au participat circa 3 mii de oameni. Despre importanţa participării la referendum în faţa mulţimii au vorbit başcanul Găgăuziei, deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova şi Adunării Populare, activişti ai mişcărilor politice locale, precum şi oaspeţi din Chişinău şi din raioanele vecine ale republicii.
IPN a relatat anterior că Adunarea Populară a decis să organizeze în autonomia Găgăuză pe 2 februarie 2014 un referendum, la care vor fi supuse votului două întrebări: despre vectorul extern al Republicii Moldova şi dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova își pierde suveranitatea. Pe 3 ianuarie judecătoria de la Comrat a declarat ilegală decizia deputaţilor APG. Cu toate acestea conducerea autonomiei a declarat că nu va renunţa la intenţiile sale. Situaţia în jurul referendumului a fost săptămâna trecuta un subiect de discuţie în Guvern şi Parlament. Potrivit prim-ministrului Iurie Leancă luni, 20 ianuarie, la Comrat va pleca o delegaţie a miniştrilor şi deputaţilor, care vor discuta cu reprezentanţii autorităţilor locale despre conflictul creat, dar și despre problemele economice, sociale şi juridice de dezvoltare a regiunii.