logo

În Vinerea Neagră creştinii ortodocşi ţin post aspru


https://www.ipn.md/ro/in-vinerea-neagra-crestinii-ortodocsi-tin-post-aspru-7967_1026981.html

În Vinerea Neagră, numită şi Vinerea Mare, este ziua în care Fiul Domnului, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. În această zi, considerată drept cea mai tristă zi a anului bisericesc, creştinii ortodocşi ţin post aspru. Solicitat de IPN, preotul de la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae, din Chişinău, Petru Storoja, a spus că în această zi nu se oficiază liturghii, în schimb enoriaşii vin dimineaţa în lăcaşurile sfinte pentru a asculta ceasurile împărăteşti.

Preotul a povestit că de fapt, Vinerea Neagră, începe la miezul nopţii, atunci când Mântuitorul Iisus Hristos, se ruga în grădina Ghetsimani, unde erau şi ucenicii săi. În timpul rugăciunii, de Iisus s-a apropiat ucenicul său Iuda şi fariseii pentru a-l aresta. Din primul ceas al dimineţii, adică de la ora şase, Hristos a fost schingiuit şi pălmuit, pătimind crunt. Preotul povesteşte că în această zi de vineri, la ora nouă dimineaţa, Fiul Domnului a primit sentinţa, la ora 12.00 a fost bătut pe cruce.

Petru Storoja povesteşte că în cel de-al nouălea ceas al zilei, adică la ora 15.00, Iisus Hristos a murit pe cruce. Preotul a menţionat că înainte de moartea Sa, Mântuitorul mai întâi a plecat capul şi apoi şi-a dat duhul, deşi oamenii mai întâi îşi dau duhul, apoi îşi pleacă capul. Evangheliştii spun că atunci pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat, mormintele s-au deschis şi trupurile multor drepţi din Ierusalim au înviat. După ce şi-a dat duhul, Mântuitorul a fost îngropat într-un mormânt săpat într-o stâncă de piatră.

În Vinerea Mare, enoriaşii vin la biserică, la scoaterea din altar a Sfântului Aer. După aceasta, în biserici se cântă Prohodul Mântuitorului. Apoi, creştinii ies afară cu cruci şi steaguri şi înconjoară lăcaşul bisericesc.

În Vinerea Neagră enoriaşii îşi amintesc de patimile pe care le-a îndurat Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii.