logo

În următorii 10 ani, terenurile împădurite vor fi extinse cu 150 de mii de hectare


https://www.ipn.md/ro/in-urmatorii-10-ani-terenurile-impadurite-vor-fi-extinse-7967_1095302.html

În următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu150 de mii de hectare. Împădurirea se va face atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată. Prevederile se conțin în Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023-2032, aprobat de Guvern. Președintele țării, Maia Sandu, a venit în context cu un mesaj în care se conține un apel la solidaritate către toți cetățenii pentru a se implica în campaniile de împădurire, transmite IPN.

Ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a declarat că, pe termen lung, Programul își propune atenuarea schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor prețioase, o dinamică pozitivă a sedimentelor în rețeaua hidrografică.  

„Acest program, propus și inițiat de președinta Maia Sandu, este fundamental pentru mai multe aspecte ale economiei și ale vieții cetățenilor noștri. Documentul ne va ajuta să devenim carbo-neutri până în anul 2030, ne va ajuta să trecem la energie verde. Este un program care va produce foarte multe beneficii pentru sectorul agricol, unde umiditatea este importantă și se va schimba și aspectul zonelor rurale din țară”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean la ședința executivului.

În mesajul transmis, președinta Maia Sandu a menționat că pentru Republica Moldova, afectată de secete și alte efecte ale schimbărilor climatice, împădurirea este o prioritate. Restabilirea suprafețelor de păduri va îmbunătăți volumul de apă în râuri, iazuri și fântâni precum și fertilitatea solurilor și va restabili flora și fauna din Moldova.

Realizarea acestui program cere implicarea întregii societăți. „Mă adresez deținătorilor de terenuri publice și private să participe cu terenurile lor în procesul de împădurire. Cu eforturi comune, putem lăsa generațiilor viitoare o țară mai verde, un mediu de trai mai primitor”, a subliniat Maia Sandu.

În Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.