logo

În următoarele şase luni, cu Tiraspolul nu se va discuta despre un statut juridic special


https://www.ipn.md/ro/in-urmatoarele-sase-luni-cu-tiraspolul-nu-se-va-discuta-7965_1028760.html

Chişinăul şi Tiraspolul nu vor discuta în următoarea jumătate de an despre un statut special pentru regiunea transnistreană, deoarece la finele anului la Tiraspol are loc un scrutin pentru alegerea noului lider transnistrean. Despre aceasta a comunicat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Potrivit oficialului, chiar dacă nu vor avea loc discuţii cu Tiraspolul, Chişinăul îşi poate face temele pentru acasă şi poate elabora o strategie privind acordarea acestui statut, mai ales dacă se ţine cont şi de susţinerea partenerilor externi în acest sens.

Premierul Pavel Filip, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, a menţionat că trebuie să recunoască faptul că la negocierile în formatul 5+2, reluate după o pauză de doi ani, sunt abordate subiecte mai înguste, cum ar fi apostilarea actelor de studii eliberate de Tiraspol sau circulaţia internaţională a maşinilor cu plăcuţe de înmatriculare transnistrene. Premierul a remarcat că în viitorul apropiat urmează totuşi să fie organizate dezbateri pe marginea paşilor ce trebuie întreprinşi în vederea soluţionării conflictului transnistrean.