logo

În ultimii ani se atestă regres în managementul resurselor de sol, declarații


https://www.ipn.md/ro/in-ultimii-ani-se-atesta-regres-in-managementul-resurselor-7967_1071879.html

Conducătorii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale care s-au perindat pe parcursul anilor, din 2014 până în prezent, nu au făcut acțiuni care ar putea fi apreciate cu indicatori de performanță în contextul sporirii fertilității solului. Sunt constatări ale directorului interimar al Institutului de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „N. Dimo”, Iurie Moșoi, care spune că se atestă un regres în managementul resurselor de sol.

Iurie Moșoi a menționat că, într-o conferință de presă la IPN, că în planurile de acțiuni privind conservarea și sporirea fertilității solului este greu de identificat îmbunătățiri funciare reale ce ar stopa eroziunea solurilor, ar ridica fertilitatea lor și, respectiv, ar conserva resursa de sol. Din 1991, există necesitatea creării Agenției de Îmbunătățiri Funciare. Instituția ar gestiona integru sistemele hidroameliorative, ar coordona programele de stat de agricultură de valoare înaltă, agricultură Competitivă.

Iurie Moșoi spune că, printr-o decizie de guvern, au fost prevăzute funcțiile tuturor părților în Programul de conservare și sporire a fertilității solurilor. Totuși în rapoartele Curții de Conturi nu s-a putut identifica „niciun obiect, din cadrul categoriei agricole, care ar putea fi categorisit ca având scopul de majorare a fertilității și conservare a resurselor de sol”.

Iurie Moșoi a mai spus că, din 2017, Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului este în litigiu cu Agenția Relații Funciare și Cadastru. Două contracte de antreprenoriat, în sumă de 300 de mii de lei, având câștig de cauză în instanța de fond, sunt tergiversate la Curtea de Apel și instanța supremă, fiind neclară finalitatea. Potrivit directorului interimar, din cauza „deranjului” pe care l-a manifestat Institutul pe parcursul anilor prin funcționalitatea sa, la ultima cerere de finanțare a acestuia, Ministerul i-a răspuns că nu are „nici un leu pentru menținerea instituțională” a acestuia.

„Cireașa de pe tort”, spune Iurie Moșoi, a fost concursul pentru suplinirea funcției de director al Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „N. Dimo”, care „a fost trucat în cel mai josnic și cel mai urât mod”. Directorul interimar susține că reprezentanții Ministerului „au schimbat punctajul real acumulat de participanți, așa încât cel anunțat a fost diferit de cel acumulat”. După interviu, nu era clar cine era președintele comisei, cine este secretar, care sunt membrii comisiei și alte neconformități, a mai spus Iurie Moșoi.

Gheorghe Jigău, președintele Societății Naționale de Știință a Solului, a acuzat că banii alocați din buget nu răspund necesităților reale. Unde cu adevărat sunt necesare lucrări de ameliorare a solurilor se alocă prea puține resurse, iar în alte proiecte sumele sunt exagerate. Un concept clar în managementul durabil ar veni să înlăture aceste deficiențe. Se cere un plan ferm de acțiuni în acest sens, a mai spus specialistul.