Pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituit codul albastru care indică un nivel scăzut de alertă teroristă. Ordinul a fost emis de Serviciul de Informații și Securitate, în temeiul prevederilor Sistemului național de alertă teroristă aprobat prin hotărâre de Guvern în octombrie 2018, transmite IPN.
Sistemului național de alertă teroristă reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare a terorismului. Codul are patru niveluri, exprimate în culori: nivel scăzut – culoare albastră; nivel moderat – culoare galbenă; nivel ridicat – culoare portocalie și nivel critic – culoare roșie.
SIS menționează într-un comunicat de presă că, urmare a stabilirii nivelului scăzut de alertă teroristă, autoritățile cu împuterniciri în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, în limita competențelor, urmează să verifice informațiile cu privire la riscurile teroriste, să desfășoare activități de profilaxie, de sensibilizare și formare a opiniei publice în vederea promovării politicii de stat în domeniul prevenirii și combaterii terorismului.
Instituirea codului albastru, a nivelului scăzut de alertă teroristă, prevede și un șir de recomandări pentru populație. Fie că se află în stradă, în locuri de aglomerare în masă sau în transportul public, cetățenii sunt îndemnați să fie precauți și să atragă atenția asupra aspectului exterior și comportamentului persoanelor care li se par suspecte. Spre exemplu, dacă acestea poartă îmbrăcăminte care nu corespunde anotimpului sau creează impresia că sub haine ar avea obiecte ascunse, sau în cazul în care încearcă să evite camerele de supraveghere și contactul cu reprezentanții organelor de poliție.
O altă atenționare vizează automobile părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, care staționează îndelungat și nejustificat în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor de mare aglomerare, precum și gențile lăsate fără supraveghere, cutii, din care se observă fire electrice, dispozitive mecanice. La depistarea unor asemenea obiecte, cetățenii sunt îndemnați să evite apropierea și să informeze imediat organele de ocrotire a normelor de drept.
Potrivit prevederilor legale, codul de alertă teroristă se stabilește la nivelul întregii țări sau pentru o regiune anumită, poate fi modificat în contextul unor evenimente publice de rezonanță derulate în Republica Moldova, inclusiv de factură internațională. Stabilirea, schimbarea sau anularea nivelului de alertă teroristă, termenul și aria de instituire a acestuia se efectuează în funcție de evoluția situației de securitate pe segmentul prevenirii și combaterii terorismului, în baza Ordinului directorului Serviciului de Informații și Securitate, la propunerea șefului Centrului Antiterorist.