logo

În țară a fost instituită stare de urgență pe un termen de 30 de zile


https://www.ipn.md/ro/in-tara-a-fost-instituita-stare-de-urgenta-pe-7967_1085234.html

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru un termen de 30 de zile, adică până pe 20 noiembrie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Parlament la propunerea Guvernului. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au criticat guvernarea, precizând că negocierile cu partea rusească intenționat au fost periclitate, cu scopul de a procura gaz alternativ în mod netransparent, transmite IPN.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va institui un regim special de procurare a gazelor naturale. Va aloca bani pentru procurarea volumelor necesare de gaze și va adopta decizii pentru întreprinderea acțiunilor rapide de asigurare cu gaze, inclusiv prin derogare de la actele normative.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja, a declarat că ceea ce se întâmplă astăzi în țară nu este altceva decât aflarea în pragul unui nou „furt al miliardului”, după schema fraudei din sistemul bancar. Intenționat a fost provocată o criză energetică și tot intenționat au fost periclitate negocierile cu „Gazprom”. „Este o nouă schemă clară de furt al miliardului din sistemul bugetar al țării și din buzunarul cetățenilor, care vor plăti mult mai mult pentru facturile la gaz, dar și pentru întoarcerea creditelor care vor fi luate de la mai multe structuri internaționale”, a declarat Petru Burduja.

Un alt deputat BCS, Vasile Bolea, a menționat că alternativa pentru Moldova în cazul oricărei crize este demisia actualului Guvern.  Să li se dea cale liberă celor care sunt capabili să gestioneze situația. Cadrul legal asigură suficiente instrumente pentru a gestiona situația creată. Parlamentarul a mai spus că ceea ce se întâmplă azi este o farsă, iar Procuratura va trebui să investigheze aceste acțiuni.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, a menționat în luarea sa de cuvânt că prețurile au crescut pe piața internațională de zece ori, iar aceste evoluții au fost determinate de niște circumstanțe obiective. În aceste condiții, toate țările au venit cu măsuri, inclusiv compensații pentru populație. Acțiuni similare urmează a fi întreprinse și de guvernarea de la Chișinău.

Moldova are nevoie de surse alternative de procurare a resurselor energetice, pentru a putea negocia și obține cele mai bune prețuri pentru cetățenii săi, a mai spus parlamentarul.

Fiind supus votului, proiectul de hotărâre a fost susținut de către 55 de deputați PAS. Contra s-au pronunțat  doi deputați ai Partidului Șor și trei deputați BCS. Ceilalți parlamentari nu au votat.