logo

În sistemul spitalicesc resursele nu sunt gestionate eficient, Ministerul Sănătăţii


https://www.ipn.md/ro/in-sistemul-spitalicesc-resursele-nu-sunt-gestionate-eficient-ministerul-sanatat-7967_1024300.html

În sistemul spitalicesc resursele nu sunt gestionate eficient. Aceasta este constatarea Ministerului Sănătăţii în urma evaluărilor efectuate în spitale în perioada mai-august 2015, transmite IPN.

„Funcţiile de conducere sunt mai mult de decor. În loc să avem medici mai bine plătiţi, noi avem funcţii de directori, vici, şefi de toate nivelurile”, a declarat viceministrul în exerciţiu al sănătăţii, Valentina Rotaru, la o conferinţă de presă.

În urma acestor verificări, s-a mai constatat că există un management defectuos şi la gestionarea medicamentelor. Astfel, unele medicamente se găsesc în spitale în surplus, în timp ce altele sunt în cantităţi insuficiente. Spitalele au şi datorii faţă de furnizori. „Ministerul a cerut spitalelor republicane să instituie mecanisme de monitorizare a utilizării raţionale a surselor disponibile”, a menţionat Valentina Rotaru. Potrivit ei, aceste măsuri au redus datoriile din spitale cu 85 de milioane de lei.

În contextul reformei administrative a fost aprobat şi un nou regulament cadru pentru instituţiile medico-sanitare publice. Şeful direcţiei management personal medical din cadrul ministerului, Alexandru Holostenco, a spus că aceste instituţii  urmează să-şi modifice regulamentele şi organigrama. Oficialul a dat asigurări că nicio persoană nu va fi concediată.

Conform noii organigrame, Institutul Mamei şi Copilului nu va mai avea opt vicedirectori. „În noua organigramă nu se regăsesc patru funcţii de vicedirector. Astfel, eficienţa economică constituie circa 900 000 de lei. Potenţialul şi profesionalismul acestor persoane va fi păstrat, li se vor propune alte funcţii”, a spus reprezentantul ministerului.

O altă măsură de reformare  administrativă a spitalelor este instituirea comisiilor de cenzori pe lângă consiliile de administraţie.