În R.Moldova vor fi construite mai multe complexe de sere pentru producerea legumelor ecologic pure
https://www.ipn.md/ro/in-rmoldova-vor-fi-construite-mai-multe-complexe-de-sere-pentru-producerea-legum-7966_963369.html
În R.Moldova vor fi construite mai multe complexe de sere pentru producerea legumelor ecologic pure. Proiectul este prevăzut de un acord semnat recent între firma israeliană RAN şi cea moldovenească ASCONI. Acordul a fost semnat în baza unui Proiect guvernamental moldo-israelian privind promovarea agriculturii ecologice în R. Moldova.
Serele se vor întinde pe o suprafaţă de 5 hectare în baza celor mai avansate tehnologii computerizate pentru funcţionarea eficientă a acestora.
Potrivit unei informaţii a Ambasadei R. Moldova la Tel-Aviv, partea israeliană urmează să acorde asistenţa în vederea efectuării unei expertize a produselor cultivate, precum şi realizării acestora pe piaţa Uniunii Europene pe parcursul a următorilor 10 ani.
Partenerii moldoveni urmează să asigure alocarea terenurilor, implementarea procesului tehnologic, precum şi oferirea forţei de muncă. Proiectul prevede, de asemenea, extinderea semnificativă a suprafeţelor de terenuri agricole pentru semănăturile ecologic-pure de până la câteva zeci de hectare.
De menţionat, că proiectul în cauză este primul de acest gen, de natură să impulsioneze procesul de atragere a investiţiilor în dezvoltarea agriculturii ecologice în Moldova.
În prezent, în R. Moldova sunt certificate drept ecologice 11 mii ha de terenuri agricole din totalul de circa 1,6 mil. de trenuri arabile existente. Pentru anul curent, solicitările din partea producătorilor pentru certificarea în acest sens a terenurilor sunt pentru 3 mii ha.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare examinează în prezent posibilitatea creării unui Fond special de la importul pesticidelor şi produselor fertilizante pentru a majora alocaţiile de subvenţionare a producătorilor de produse agroalimentare ecologice.
Totodată, în anul curent statul va subvenţiona cu 2 mil. lei producţia agroalimentară ecologică. Din Fondul de subvenţionare vor fi alocate câte 800-900 de lei pentru fiecare hectar de teren cultivat cu produse ecologice.