În republică vor fi simulate acţiuni de lichidare a consecinţelor unui cutremur de pământ
https://www.ipn.md/ro/in-republica-vor-fi-simulate-actiuni-de-lichidare-a-consecintelor-unui-cutremur--7967_969695.html
În toamna anului curent în republică va avea loc un exerciţiu internaţional de lichidare a consecinţelor unui puternic cutremur de pământ cu ulterioare efecte secundare, cum ar fi scurgeri de substanţe toxice, incendii, accidente ale transportului feroviar. La acţiune vor participa specialişti statele regiunii Mării Negre, transmite Info-Prim Neo. Exerciţiul a fost planificat luni, 19 mai, în cadrul unei conferinţe la Chişinău.
Potrivit şefului secţiei relaţii internaţionale şi cu publicul din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, Alexandru Oprea, scopul conferinţei este de a adopta de comun acord proceduri şi standarde de intervenţie în situaţii de urgenţă. Aplicarea în practică a acestora va fi posibilă în cadrul desfăşurării în toamnă a exerciţiului de stat major pentru cooperare inter-guvernamentală în timpul lichidării situaţiilor excepţionale de proporţii.
E nevoie de strategii exacte ce ar putea facilita înfruntarea posibilelor catastrofe, iar schimbul de experienţă este o modalitate de a face faţă unor dezastre, a declarat reprezentantul Agenţiei federale pentru managementul dezastrelor din SUA, Marty Bahamonde.
Exerciţiul presupune simularea activităţii centrelor operative naţionale în timpul lichidării situaţiilor excepţionale de proporţii, dar şi a centrelor operaţionale din celelalte state care vor trebui să simuleze activitatea lor de acordare de ajutor unei ţări aflate sub incidenţa unei catastrofe. În cadrul exerciţiului vor lua parte în jur de 7 reprezentanţi din fiecare ţară, a comunicat şeful Inspectoratului de Urgenţă din Botoşani, România, Radu Anton.
Din echipa R. Moldova vor face parte circa 24 de persoane, printre care reprezentanţi ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, Ministerul Sănătăţii, Serviciul Informaţii şi Securitate şi personalul aeroportului.
Exerciţiul internaţional propriu-zis se va desfăşura în Republica Moldova în toamna anului curent cu participarea statelor din regiunea Mării Negre (Ucraina, Georgia, România, Bulgaria, Turcia) şi statelor-observatori (Armenia, Azerbaidjan, SUA), precum şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale NATO, UN/OCHA (Oficiul ONU pentru Coordonarea Asistenţelor Umanitare), OPCW (Organizaţia Internaţională pentru Neproliferarea Armelor Chimice), OCEMN (Organizaţia de Cooperare Economică în bazinul Mării Negre).
Suportul financiar a activităţii de simulare va fi acordat de Guvernul SUA.