logo

„În Republica Moldova, lupta împotriva pirateriei programelor software intră într-o nouă fază”


https://www.ipn.md/ro/in-republica-moldova-lupta-impotriva-pirateriei-programelor-software-intra-intr--7542_1065115.html

În data de 4 octombrie 2013, la Chișinău, a avut loc conferință de presă comună a reprezentanților BSA în Republica Moldova, Inspectoratului General de Poliție al MAI, al Procuraturii Generale și a Agenției de Stat pentru Protecția Intelectuală în Republica Moldova, în care participanții s-au expus pe marginea activităților deja efectuate dar au și prezentat planurile pentru reducerea nivelului de piraterie software în 2014. În timpul întâlnirii cu jurnaliștii, a fost făcut un anunț despre dezvoltarea unor recomandări metodice speciale pentru identificarea copiilor de software contrafăcute în timpul verificărilor de către organele de drept a furnizorilor și utilizatorilor de computere. Metoda de identificare a încălcărilor în domeniul drepturilor de autor asupra programelor pentru mașinile electronice de calcul (computere), care este un proiect comun al BSA, Inspectoratul General de Poliție al MAI și al Procuratura Generală, va fi recomandată pentru utilizare tuturor organelor de stat împuternicite pentru identificarea și fixarea încălcărilor. Totodată este menită să inițieze o dezvoltare activă a practicii de aplicare a legii în domeniul încălcărilor drepturilor de autor asupra software-ului de către agenții economici și persoanele fizice din Republica Moldova

Scăderea nivelului de piraterie a programelor software creeaza un efect pozitiv asupra economiei țării, stimulând astfel primirea fondurilor suplimentare în sfera de servicii și vînzările tehnologiilor de informare și comunicare.

În acest mod, se creează noi locuri de muncă și cresc veniturile fiscale în cadrul trezoreriei de stat. "În Republica Moldova se observă o tendință pozitivă în utilizarea software-ului legal, însă cu toate acestea, suma totală a problemelor şi volumul de lucru în acest domeniu este foarte mare și necesită o atenție constantă precum şi o strânsă cooperarea a autorităților guvernamentale, reprezentanților mediului de afaceri şi a deținătorilor de drepturi. În ultimii patru ani au fost  înregistrate progrese semnificative în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuala în software. Dacă în 2009  rata pirateriei software în Republica Moldova a fost de 92%, în 2011 este deja de 90%, ceea ce demonstrează eficacitatea măsurilor luate de stat în colaborare cu BSA și a producătorilor de software, " spune Daniel Martin, BSA | Software Alliance în Republica Moldova. “Economisirea costurilor la produsele legale duce  inevitabil la apariţia riscurilor semnificative financiare, juridice și de afaceri, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru afacerile existente. "

Cu scopul de a îmbunătăţi abilităţile colaboratorilor organelor de drept să identifice cazurile de încălcare a drepturilor de autor al software-ului, a fost organizat un training pentru colaboratorii poliţiei Republicii Moldova în august 2013, pe parcursul căruia aceştia au fost instruiţi despre cele mai noi metode de identificare a unui software contrafăcut şi nelicenţiat, oferit spre vânzare şi vândut în puncte de comerţ cu amănuntul şi în magazine de calculatoare, de asemenea folosit în companii. Au existat mai multe discuţii despre licenţierea produselor, metode şi tehnici de detectare a unui software nelicenţiat, metode de identificare a companiilor care utilizează software-uri nelicenţiate, de asemenea despre colaborarea între Ministerul de Interne, BSA şi deţinătorii drepturilor la etapa incipientă, şi furnizarea informaţiei tehnice privind cazurile de încălcare a drepturilor de autor şi a expertizei pentru identificarea producţiei. În timpul monitorizării pieţei de către BSA au fost descoperite mai multe încălcări ale drepturilor de autor al software-ului şi planifică să se adreseze organelor de drept pentru a desfăşura activităţi de verificare.

Trebuie de remarcat că în conformitate cu legea din Republica Moldova, privind drepturile de autor şi drepturile conexe, Codul Contravenţional şi Codul Penal al Republicii Moldova, infractorii pot fi traşi la răspundere civilă, contravenţională sau penală, iar sancţiunile variază de la amenzi şi muncă în folosul societăţii la privaţiune de libertate.

Despre BSA | Business Software Alliance
BSA | Business Software Alliance (www.bsa.org) este reprezentantul mondial principal al industriei de programe software. Aceasta, în colaborare cu companii mondiale, care investesc miliarde de dolari SUA anual pentru crearea soluţiilor software, stimulează economia şi optimizează viaţa contemporană. Prin colaborare cu guvernele, realizarea drepturilor de proprietate intelectuală şi prin iniţiative instructive, BSA lărgeşte orizonturi şi construieşte încredere în noile tehnologii, avansându-le în permanenţă.

Contacte pentru presa:
Daniel Martin, +37369110663, dmartin@avokat.md